Buchty‚koláče...
Chodské koláče
prvni pokus o Chodske kolace...takzvane ,,dolske,, opet trochu meho stourani v historii ...uz to znate :-D Chodske kolace se deli na dva druhy- horske a dolske...lisi se pouze zdobenim. Horske (i kdyz to byl chudsi kraj-hory) byly z naseho hlediska paradoxne vice zdobene,ale bylo to jen z duvodu,ze ne kazdy si mohl tenkrat dovolit na horach mit kravku,tim padem meli malo tvarohu a tak se musely naplne nahrazovat ruznymi druhy povidel a makem. Oproti tomu dolske meli tvarohu,smetany a masla dostatek,takze se pouzival hlavne tvaroh a na zdobeni povidla. Zdobilo se floralnimi motivy. Mandle a rozinky,stejne tak v nekterych oblastech Chodska ...polevani kysanou smetanou s rumem a cukrem se pridalo az v prubehu generaci. Uplne puvodni se zdobily pouze tvarohem a povidly :-D Ale priznam se,ze jsem je pekla podle tech mych klatovskych,prece jen uz mam ten recept lety provereny...není problém si ,,originál ,, recept dohledat na netu. Liší se stejne ale jen v malickostech.
Sypana buchta s tvarohem a drobenkou
sypana buchta s tvarohem,merunkami a drobenkou :-) na prvni pohled takova obycejna...jeste vypada jak uspinena...ale to jsou jen drobky z toho spodku :-D proste lip to nakrajet neslo,i kdyz jsem porad utirala nuz :-D ale je dobra,rychla a celkem jednoducha :-) na spodni vrstvu...300g hladke mouky,50g cukru krupice,50g kakaa,1 prdopeč,120g másla a jedno vejce. Vsechno v mise patlame patlame...testa se nedopatlame...budeme mit z toho takovy moucny hnedy pisek :-D ten nasypeme do pecicim papirem vystlaneho plechu...klasika ten velky hluboky plech do trouby. Rozprostreme rovnomerne. Na to nalijeme tvarohovou smes... 500g tvarohu ( je uplne jedno jaky,takze zadne dotazy jestli v alobalu,nebo ve vanicce :-D ) dve cela vejce,200ml mleka,dva vanilkove cukry a podle chuti dalsi cukr...tak pul hrnku by mohlo stacit. Cele proste jen tak zakvrdlame metlou...ani nemusime vytahovat slehac :-) Rozlevame pravidelne po celem plechu,pac kdyz si to nalijete na jednu hromadu,tak to pak nerozetrete,to sypani pod tim se vam bude hrnout :-D Tvaroh poklademe jakymkoli ovocem...ja potrebuju zpracovat predlonske merunkove kompoty...tak jsem naplacala meruny :-) no a cele pak zasypeme klasickou drobenkou (žmolenkou) ze zbytku toho masla co nam zbyde z cele kostky...cili jestli dobre pocitam,tak 130g :-D Hruba mouka a cukr vanilkovy a krystal...to uz delam od oka...takze pardon za neuvedene presne pomery :-) dame pect..vytahujeme kdyz je povrch ruzovy :-) Krajime az totalne vychladle po aspon sesti hodinach v lednici...musi poradne ztuhnout ten tvaroh
vdolky s čímkoli :-)
taky se vam stava ,ze otevrete lednici a tuhle jedna sklenice se zbytkem merunkovy marmosky...tamhle druha se zbytkem jabkovy...a taaamhle uplne vzadu za kedlubnou je treti s jahodovou? :-D :-D v tom pripade ja vzdycky vyskrabnu vsechny zbytky do jedny misky,proleju to decakem rumiku a je cas usmazit k tomu par koblih .-D :-D jen tak,s tou smichanou marmoskou,pocukrovany...pripadne kdyz chceme hresit jeste vic tak samozrejme slehackaaaaa...mno ja mam jeste v lednici kybl reckyho jogurtu,tak na nej asi dojde :-D Testo...budu se snazit napsat co nejpresneji,ale delam spis od oka :-) 500g polohruby mouky,150g hladky mouky,300ml mlika,4 zloutky,pul decky rumiku,pul decky oleje (50ml kdyby nekdo mel problem s prevodem :-D ) 2 vanilkovy cukry,dve spetky soli,citro kura,jeden pytlik susenyho drozdi s vlastovkou nebo jedna kostka (42g) jeste asi tak 2 lzice krystal cukru a vrchovata lzice zakysany smetany nebo bilyho jogurtu. Vsechno namrskam do pekarny,necham udelat a vykynout testo...pak rozdelim na kulicky (je jich cca 30ks o prumeru 8-10cm po usmazeni) dulek delam sirsi...jakoby na ctyri prsty vedle sebe aby vydrzel i to smazeni :-D smazim v oleji napul se sadlem...do oleje davam nakrajena kolecka mrkve,tuk se neprepaluje :-) uuf snad jsem na nic nezapomela :-) jo prece jen...ty mouky spis o trosku min,vzdycky pak jukam do pekarny jestli je to moc tuhy nebo ridky...kdyz tuhy,prileju mliko,kdyz ridky,pridam mouku. Testo musi byt hladoucke,ne uplne ridke a nesmi se prichytavat sten ani se lepit na metly. A smazim dulkem dolu pod poklickou,po otoceni uz bez poklicky
,,pičulkový,, slaný koláč :-D
hokus pokus :-D takovyho neco...do slana...jak to nazvat :-D proste predstava jakasi byla...takzeeeeeee na testo 400g hladke mouky,120ml mlika,2 zloutky,50ml oleje,pul pytliku kvasnic (s vlastovkou) drobatko cukru aby to probralo ze spanku kvasnice a pak jsem tam experimentalne nasypala drobet grilovaciho koreni a nastrouhala zbytky syru (fakt pidikousky nivy,eidamu a dva tavenaky :-D ) mrskla za me zadelat robota pac jsem na tohle lina koneckoncu k cemu ho mam holomka jednoho :-D sul jsem nedavala pac salam i syry i to koreni je uz slane. Nooo a pak podsypavala nezne moukou a vykrajovala asi miliardu kolecek, na kazdy kolecko placla kolecko Vysociny,to testo pod tim jakoby roztahla aby malinko prekukovalo,pac jak je znamo kynuty testo se rado po vyvaleni smrskava zpatky :-D Jo prosimvas valela jsem hned,nenechavala jsem kynout. Vznikly tedy takovy pidi kolacky se salamovou naplni,ktere jsem prehla vejpul a jeste vejpul...viz foto ( ha jsem se snazila co? :-D ) no a vzniknuvsi pičulky jsem skladala po obvodu formy fuurt dokola do zblbnuti. Predposeldni kolo mi dosla Vysocina (mela jsem dvacet deka)...ale huba mlsna kdybych neuzirala tak to vyslo...no nic...vykrajela jsem kolecka sunky :-D dala pect a hotovo :-D snad to bude dobry :-D nic spatnyho tam nejni
Tvarohová vánoční štola
500g hladké mouky,1 měkký tvaroh (250g) ,150g másla,2 celá vejce, 120g cukru krupice, 1 a 1/2 sáčku prdopeče, 1 vanilkový cukr,kandované ovoce,oříšky co kdo rád,frťan Rumíku
Emotikona grin
ze všech surovin najednou vytvoříme těsto (ale lepší je to nechat za vás udělat pekárnu pač nebudete mít oblemcaný ručičky...lepí se to) pak vyvalet placku asi 1cm a přeložit asi tak jako když děláte štrůdl...dáme péct,vopícháváme špejlí jestli je už hotová
Emotikona gri
ještě horkou vydatně potřeme máslem s Rumíkem a hustě posypeme moučkovým cukrem aby se vytvořila krusta,která zabraňuje vysychání
Pouťujeméééé :-D
Moravské svatební koláčky-buchtičky
300g hladká mouka,300g polohrubá mouka,250ml mléka,200g cukru krupice,150g másla,30g sádla,lžíce rumu,1 vanilkový cukr,špetka soli,4 žloutky a necelý sáček nebo necela kostka droždí. Nechám za mě pracovat pekárnu,sádlo ani máslo nerozehřívám,jen dám změklé. Pekoša si to rozehřeje Emotikona smile
no a pak jen vyválet na plát,rádýlkem si nadělat čtverečky cca 4x4cm,naplnit mákem,tvarohem,povidlama...zabalit...proste jako normální buchty-jen pidi Emotikona smile
Turecké koláče s ořechy a skořicí (i s mákem)
Mazanec II
recept pro pekárnu...250ml mléka,100g rozpuštěného másla.2 vanilkové cukry,3 žloutky,špetka soli, dvě a půl lžičky sušeného droždí,400g polohrubé mouky a 200g hladké mouky...plus namočené hrozinky v Rumu...nalejeme do těsta i s Rumem. V uvedeném pořadí naplníme pekarnu a necháme vypracovat a vykynout těsto...bochanek rukama uhladíme,nechame na plechu jestě kynout dalších půl hodiny a potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Samochvála nesamochvála...zatím nejlepší co jsem ochutnala
Tvarohové řezy se švestkami
Těsto - 500g hladké mouky,4 žloutky,1 celé vejce,1 vanilkový cukr,citronová kůra, 200g cukr moučka, špetka soli,1Hera a 1 prášek do pečiva. Tvarohová náplň - 2 - 3 tvarohy,1 vejce,cukr podle chuti a odhadem tak 100-150ml smetany ke šlehání. případně trošku naředíme,aby se nám tvaroh dobře roztíral..ten z alobalu je hustější,než z vaničky. Vytvoříme těsto...namačkáme na pekáč,poklademe rozpůlenými švestkami a zalijeme nebo potřeme tvarohem...upečeme :-)
Pudinkovo jablečná buchta s piškoty
na těsto: 1 Hera, 1 vejce, 1 prdopeč, 100g cukru moučka, cca 500g hladké mouky a chrstla jsem tam trochu kefíru...podle toho kolik vám ujede ruka u toho kefíru,tak se přidá podle potřeby mouka...aby těsto bylo konzistenčně jako linecké.
Na náplň balíček dětských piškotů (větší),pár jablek...asi 5-6 podle velikosti, 0,75 l mléka a 2 vanilkové pudinky.
Z těsta vyválíme dvě placky...jednu dáme na pečícím papírem vyložený plech...doporučuji ten vyšší. Poklademe po celé ploše piškoty a na ně nastrouháme vrstvu jablek. Malinko uplácáme aby jablka zalezla až do škvírek mezi piškoty. Můžeme podle sladkosti jablek posypat vanilkovým nebo skořicovým cukrem...podle chuti. přidat třeba hrozinky,oříšky. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme obvyklým způsobem hustší pudink,který ještě horký nalejeme na vrstvu z jablek. celé zaklopíme druhým plátem těsta a pečeme lehce do růžova. Hlídáme! Trouba peče každému jinak. Hotové necháme vychladnout a pocukrujeme. Určitě by byl dobrý i jiný pudink,třeba kokosový nebo lze určitě použít i jiné ovoce. Zdroj...facebook....upravený recept Jany Pištěkové
Pouťové kynuté-nekynuté koláče
600g hladké mouky,160g tuku (mám vyzkoušené cokoli od másla ,heru i sádlo...všechno jde) 60g moučkového cukru,1 kostka kvasnic,250ml mléka,1 žloutek,jedno vejce,1/2 prášku do pečiva,1 vanilkový cukr,špetka soli,citronová kůra. Rozpustím tuk,naleju do něj mléko a přidam k ostatním surovinám které už mám v míse robota. Necham uhňácat těsto a ihned rozdělím (tuto dávku) na osm částí na nastříhaná kolečka pečícího papíru. Peču průměr tak cca 22cm. Nazdobíme tvarohem,mákem,povidlama,navrch ještě hrozinky namočené v rumu a mandle. Pečeme dozlatova. Hotové koláče necukruju,ale ihned po vytaženi natíram rozpustěným máslem s Rumem a vanilkovým cukrem včetně okrajů. Vydrží déle vláčné.
Zajda
2 hrnky polohrubé mouky,4 celá vejce,1 hrnek cukru krupice,1 prášek do pečiva,1 malý kelímek bílého jogurtu,třičtvrtě hrnku mléka a třičtvrtě hrnku oleje. Vše dáme do mísy a metlou sešleháme dohromady. Přidáme rozinky,oříšky....cokoli co máme rádi. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme jako obvykle =o)
Velikonoční mazanec
Těsto- 500g polohrubé mouky,90g cukru krupice,něco málo přes deci mléka,130g Hery nebo másla,kostka droždí,špetka soli,3 žloutky,hrozinky,mandle,citronová kůra.
Sypké přísady nasypu do mísy hnětače a přileju rozpuštěný tuk do kterého naleju mléko. Tím se tuk schladí a můžu ho tam nalévat hned. Nechám robotka za mě vypracovat těsto. Normálně se přidávají hrozinky namočené v rumu ale zapoměla jsem je koupit,takže jsem přidala směs,které můj manžel říká ,,žrádlo pro veverky,,.Dělám si směs oříšků,brusinek,sušených švestek,semínek dýně,slunečnice,lněných a sezamových a kustovnice čínské a dávám si je různě třeba do jogurtu...tak jsem velkou hrst nasypala do těsta. Vytvořila bochánek a dala kynout na plech. Potře se vajíčkem,posype mandlemi a šup do trouby upéct do zlatova.
Linecký mřížkový koláč
Rohlíčky (croissanty) z plundrového těsta
Polovinu másla nastrouháme, přidáme polovinu mouky a uhněteme těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme v chladu. V druhé polovině mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme osolený žloutek a rozpuštěný zbytek másla a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Takto připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník. Položíme na něj vychlazený bochánek tukového těsta a plát kynutého těsa přes něj ze stran přeložíme. Obě těsta společně rozválíme opět na obdélník, který na třikrát přeložíme přes sebe a opět rozválíme na obdélník. Toto zopakujeme ještě jednou a hotové těsto podle protřeby použijeme.
Vánočka
Závin jinak
Bořetické svatební buchty
Recept od mojí tety Marušky z Ořechova.
Bábovka tří chutí
Nadýchaná piškotová bublanina
Jablková pusa z pořadu Prostřeno
Ingredience:
- 150 g pískového cukru
- 150 g másla
- 4 žloutky
- 150 g polohrubé mouky
- polovina prášku do pečiva
- sníh ze 4 bílků
- mléko dle potřeby
- nastrouhaná čokoláda
- 2 kg nastrouhaných jablek
- dle potřeby rozinky, ořechy a skořice
Krém:
- uvařené kondenzované mléko
- 2 vanilkové pudinky
- 250 g másla
- 600 ml vody
Postup:
Uvaříme slazené kondenzované mléko – 2 hodiny v klasickém hrnci, 45 minut v tlakovém – necháme vychladnout.
Korpus
Pískový cukr vyšleháme se žloutky, poté přidáme máslo a důkladně vyšleháme. Přidáme 150 g polohrubé mouky, ve které zamícháme půl prášku do pečiva a trochu mléka. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka vmísíme do těsta. Nastrouháme jablka, která rozprostřeme na plech na alobal, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, ořechy a zalijeme těstem. Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, necháme vychladnout.
Krém
Uvaříme puding ve vodě, necháme vychladnout, poté vyšleháme s máslem a uvařeným kondenzovaným mlékem (karamel). Do krému nepřidáváme cukr!!!
Upečený základ překlopíme na tác, případně plech tak, aby byl alobal nahoře – tento odstraníme a korpus natřeme krémem, který bohatě posypeme strouhanými vlašskými ořechy a strouhanou čokoládou. Krájíme dle vlastní fantazie.
Motýlci z kynutého těsta
náplň: rozpuštěné máslo, skořicový cukr, mleté ořechy (nebo jiná podle chuti)
na potření: 1 vejce, 1 lžička cukru
Jablkový koláč s griliáží
tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu, 5 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, 1 vanilkový pudinkový prášek, asi 5 lžic mléka
dále: 6-8 jablek, 4 lžíce meruňkové marmelády, griliáž (koupíme hotovou)
Rychlý makovec s vůní citronu
Velikonoční beránek
Malé koláčky
Bavorské vdolečky a skořicové šišky
Koblihy
Šnekoušové
Ořechové rohlíčky
Prošívaná deka jinak
Kakaová bábovka s ořechy
Pusinkové koláčky
Rychlý perník
Jablečný koláč
Mufíci
Meruňkové ,,cosi,,
Švestkový koláč
Noc a den
Druhé- prostřední těsto - dva tvarohy,1 vejce,rum,vanilkový cukr + moučka podle chuti,trochu mléka. Třetí - vrchní těsto- 4 vejce,200g cukru krystal,1dcl oleje,1dcl horké vody,1/2 prášku do pečiva,300g polohrubé mouky. První těsto je tuhé,takže se do pekáčku musí na dno vymačkat ,i rozvalovat jde špatně-lepí se. Takže trošku trpělivosti . Druhé tvarohové těsto už je lepší - rozetře se na kakaovou vrstvu a třetí ušleháme všechny suroviny a vylejeme na tvaroh. To je nejtekutější. Upečeme do hodně růžového povrchu.
Kynutý závin
Jablečná buchta
Klatovské pouťové koláče
Kynuté buchty
Jablečný závin s jogurtem
Kynutý koláč s čímkoli
Mramorová bábovka
Potřebujeme: 160 g polohrubé mouky 160 g cukru krystal, 4 vejce , špetka citronové kůry,40 g kakaa,půl prášku do pečiva.
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, vmixujeme žloutky, mouku,prášek do pečiva a citronovou kůru. Půlku těsta vlijeme do vysypané formy. Do zbytku vmícháme kakao a dolijeme do bábovky.Nebo střídáme vrstvy vícekrát. Pečeme cca 50 minut na 170 °C. Zkoušíme špejlí, jestli je bábovka propečená.