DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

cukroví a dorty Klatovy :-)

Buchty‚koláče...

 Chodské koláče

prvni pokus o Chodske kolace...takzvane ,,dolske,, opet trochu meho stourani v historii ...uz to znate :-D Chodske kolace se deli na dva druhy- horske a dolske...lisi se pouze zdobenim. Horske (i kdyz to byl chudsi kraj-hory) byly z naseho hlediska paradoxne vice zdobene,ale bylo to jen z duvodu,ze ne kazdy si mohl tenkrat dovolit na horach mit kravku,tim padem meli malo tvarohu a tak se musely naplne nahrazovat ruznymi druhy povidel a makem. Oproti tomu dolske meli tvarohu,smetany a masla dostatek,takze se pouzival hlavne tvaroh a na zdobeni povidla. Zdobilo se floralnimi motivy. Mandle a rozinky,stejne tak v nekterych oblastech Chodska ...polevani kysanou smetanou s rumem a cukrem se pridalo az v prubehu generaci. Uplne puvodni se zdobily pouze tvarohem a povidly  :-D Ale priznam se,ze jsem je pekla podle tech mych klatovskych,prece jen uz mam ten recept lety provereny...není problém si ,,originál ,, recept dohledat na netu. Liší se stejne ale jen v malickostech. 

 

Sypana buchta s tvarohem a drobenkou

sypana buchta s tvarohem,merunkami a drobenkou :-) na prvni pohled takova obycejna...jeste vypada jak uspinena...ale to jsou jen drobky z toho spodku :-D proste lip to nakrajet neslo,i kdyz jsem porad utirala nuz :-D ale je dobra,rychla a celkem jednoducha :-) na spodni vrstvu...300g hladke mouky,50g cukru krupice,50g kakaa,1 prdopeč,120g másla a jedno vejce. Vsechno v mise patlame patlame...testa se nedopatlame...budeme mit z toho takovy moucny hnedy pisek :-D ten nasypeme do pecicim papirem vystlaneho plechu...klasika ten velky hluboky plech do trouby. Rozprostreme rovnomerne. Na to nalijeme tvarohovou smes... 500g tvarohu ( je uplne jedno jaky,takze zadne dotazy jestli v alobalu,nebo ve vanicce :-D ) dve cela vejce,200ml mleka,dva vanilkove cukry a podle chuti dalsi cukr...tak pul hrnku by mohlo stacit. Cele proste jen tak zakvrdlame metlou...ani nemusime vytahovat slehac :-) Rozlevame pravidelne po celem plechu,pac kdyz si to nalijete na jednu hromadu,tak to pak nerozetrete,to sypani pod tim se vam bude hrnout :-D Tvaroh poklademe jakymkoli ovocem...ja potrebuju zpracovat predlonske merunkove kompoty...tak jsem naplacala meruny :-) no a cele pak zasypeme klasickou drobenkou (žmolenkou) ze zbytku toho masla co nam zbyde z cele kostky...cili jestli dobre pocitam,tak 130g :-D Hruba mouka a cukr vanilkovy a krystal...to uz delam od oka...takze pardon za neuvedene presne pomery :-) dame pect..vytahujeme kdyz je povrch ruzovy :-) Krajime az totalne vychladle po aspon sesti hodinach v lednici...musi poradne ztuhnout ten tvaroh

vdolky s čímkoli :-) 

taky se vam stava ,ze otevrete lednici a tuhle jedna sklenice se zbytkem merunkovy marmosky...tamhle druha se zbytkem jabkovy...a taaamhle uplne vzadu za kedlubnou je treti s jahodovou? :-D :-D v tom pripade ja vzdycky vyskrabnu vsechny zbytky do jedny misky,proleju to decakem rumiku a je cas usmazit k tomu par koblih .-D :-D jen tak,s tou smichanou marmoskou,pocukrovany...pripadne kdyz chceme hresit jeste vic tak samozrejme slehackaaaaa...mno ja mam jeste v lednici kybl reckyho jogurtu,tak na nej asi dojde :-D Testo...budu se snazit napsat co nejpresneji,ale delam spis od oka :-) 500g polohruby mouky,150g hladky mouky,300ml mlika,4 zloutky,pul decky rumiku,pul decky oleje (50ml kdyby nekdo mel problem s prevodem :-D ) 2 vanilkovy cukry,dve spetky soli,citro kura,jeden pytlik susenyho drozdi s vlastovkou nebo jedna kostka (42g) jeste asi tak 2 lzice krystal cukru a vrchovata lzice zakysany smetany nebo bilyho jogurtu. Vsechno namrskam do pekarny,necham udelat a vykynout testo...pak rozdelim na kulicky (je jich cca 30ks o prumeru 8-10cm po usmazeni) dulek delam sirsi...jakoby na ctyri prsty vedle sebe aby vydrzel i to smazeni :-D smazim v oleji napul se sadlem...do oleje davam nakrajena kolecka mrkve,tuk se neprepaluje :-) uuf snad jsem na nic nezapomela :-) jo prece jen...ty mouky spis o trosku min,vzdycky pak jukam do pekarny jestli je to moc tuhy nebo ridky...kdyz tuhy,prileju mliko,kdyz ridky,pridam mouku. Testo musi byt hladoucke,ne uplne ridke a nesmi se prichytavat sten ani se lepit na metly. A smazim dulkem dolu pod poklickou,po otoceni uz bez poklicky 

,,pičulkový,, slaný koláč :-D

hokus pokus :-D takovyho neco...do slana...jak to nazvat :-D proste predstava jakasi byla...takzeeeeeee na testo 400g hladke mouky,120ml mlika,2 zloutky,50ml oleje,pul pytliku kvasnic (s vlastovkou) drobatko cukru aby to probralo ze spanku kvasnice a pak jsem tam experimentalne nasypala drobet grilovaciho koreni a nastrouhala zbytky syru (fakt pidikousky nivy,eidamu a dva tavenaky :-D ) mrskla za me zadelat robota pac jsem na tohle lina koneckoncu k cemu ho mam holomka jednoho :-D sul jsem nedavala pac salam i syry i to koreni je uz slane.  Nooo a pak podsypavala nezne moukou a vykrajovala asi miliardu kolecek, na kazdy kolecko placla kolecko Vysociny,to testo pod tim jakoby roztahla aby malinko prekukovalo,pac jak je znamo kynuty testo se rado po vyvaleni smrskava zpatky :-D Jo prosimvas valela jsem hned,nenechavala jsem kynout. Vznikly tedy takovy pidi kolacky se salamovou naplni,ktere jsem prehla vejpul a jeste vejpul...viz foto ( ha jsem se snazila co? :-D ) no a vzniknuvsi pičulky jsem skladala po obvodu formy fuurt dokola do zblbnuti. Predposeldni kolo mi dosla Vysocina (mela jsem dvacet deka)...ale huba mlsna kdybych neuzirala tak to vyslo...no nic...vykrajela jsem kolecka sunky :-D dala pect a hotovo :-D snad to bude dobry :-D nic spatnyho tam nejni

   

Tvarohová vánoční štola

500g hladké mouky,1 měkký tvaroh (250g) ,150g másla,2 celá vejce, 120g cukru krupice, 1 a 1/2 sáčku prdopeče, 1 vanilkový cukr,kandované ovoce,oříšky co kdo rád,frťan Rumíku 

Emotikona grin

 ze všech surovin najednou vytvoříme těsto (ale lepší je to nechat za vás udělat pekárnu pač nebudete mít oblemcaný ručičky...lepí se to) pak vyvalet placku asi 1cm a přeložit asi tak jako když děláte štrůdl...dáme péct,vopícháváme špejlí jestli je už hotová 

Emotikona gri

 ještě horkou vydatně potřeme máslem s Rumíkem a hustě posypeme moučkovým cukrem aby se vytvořila krusta,která zabraňuje vysychání 

 

 

Pouťujeméééé :-D

 
Koláče - 600g hladké mouky,160g másla,60g moučkového cukru, 250ml mléka,1 kostka kvasnic, 3 žloutky,1 vanil.cuk,špetka soli,citro kůra. Do kastůlku dám rozpustit máslo,pak do něj naleju mléko a žloutky a celé naleju na všechny ostatní suroviny které už čekají v míse...ať už robota nebo pekárny. Nechám vypracovat těsto a ihned ho rozdelím na bochánky na pečící papír. Z této dávky je cca 8koláčů průměr 23...já letos dělala od oka,takže mám 6 koláču průměr 26 a jeden 24 :-D Rozválíme malým válečkem koláče do kulata a prsty vymačkáme okraje...potřeme rozšlehaným vajíčkem a jdem si přichystat náplně (aby koláče mezitím vykynuly) jedinou makovou si připravujeme dřív,aby nám stihla vystydnout. Maková - 250g namletého máku zalít v kastrolku mlékem asi tak aby byl ponořený (dělám od oka) a svařit. Přidat podle chuti cukr,rum,...ja přidávám tak půl lžičky perníkového koření :-) Tvaroh - 1kg tvarohu ušlehat se 4mi žloutky a tak cca 2dcl šlehačky...radši míň a může se přidat podle hustoty,rum,citro kůra a vanilkový a moučkový cukr podle chuti. A povidla jen rozšleham s rumem a lžičkou skořice :-) nazdobime,upečeme...po upečení potírám rozpuštěným máslem s rumem a vanilkovým cukrem,...od oka...proste to tam tak cmrndnu do kastrůlku :-D Kdo chce může i pocukrovat.
         
 

Moravské svatební koláčky-buchtičky 

 300g hladká mouka,300g polohrubá mouka,250ml mléka,200g cukru krupice,150g másla,30g sádla,lžíce rumu,1 vanilkový cukr,špetka soli,4 žloutky a necelý sáček nebo necela kostka droždí. Nechám za mě pracovat pekárnu,sádlo ani máslo nerozehřívám,jen dám změklé. Pekoša si to rozehřeje Emotikona smile

 no a pak jen vyválet na plát,rádýlkem si nadělat čtverečky cca 4x4cm,naplnit mákem,tvarohem,povidlama...zabalit...proste jako normální buchty-jen pidi Emotikona smile

   

 

Turecké koláče s ořechy a skořicí (i s mákem)

Těsto:
500g hladká mouka,300ml mléko,1lžíce kr.cukr,1ks bílek,70g máslo,20g čerstvé droždí,špetka soli.Náplň:120g máslo,100g moučkový cukr,2 lžičky skořice,100g mleté vlašské ořechy.Dále budeme potřebovat:1ks žloutek,1 lžíce olej.
Máslo si rozpustíme a mléko si zahřejeme. Do sklenice s teplým mlékem si rozdrtíme droždí a přidáme cukr. Necháme vykynout.
 
Mouku, sůl, vaječný bílek si smícháme v misce a přidáme vykvašený kvásek. Nakonec přidáváme rozpuštěné máslo a důkladně zpracujeme. Dostaneme hladké těsto, které necháme odpočívat na teplém místě cca 1 hodinu.
Připravíme si náplň. V misce si smícháme máslo, skořici a moučkový cukr.
Vykynuté těsto si rozdělíme na polovinu, rozválíme ho na tloušťku cca 0,5 cm. Natřeme rozpuštěným máslem, které jsme si smíchali s cukrem a skořicí a posypeme mletými vlašskými ořechy (mákem, pistáciemi, mandlemi nebo jinou ingrediencí, na kterou máme chuť).
 
Rukama srolujeme a nakrájíme na trojúhelníky. Pozor at ma u špičky alespoň centimetr,jinak praskne.
 
Ukládáme je na plech, který jsme si vystlali papírem. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a olejem. Zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě postát cca 15 minut. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlata.
 

Mazanec II

recept pro pekárnu...250ml mléka,100g rozpuštěného másla.2 vanilkové cukry,3 žloutky,špetka soli, dvě a půl lžičky sušeného droždí,400g polohrubé mouky a 200g hladké mouky...plus namočené hrozinky v Rumu...nalejeme do těsta i s Rumem. V uvedeném pořadí naplníme pekarnu a necháme vypracovat a vykynout těsto...bochanek rukama uhladíme,nechame na plechu jestě kynout dalších půl hodiny a potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Samochvála nesamochvála...zatím nejlepší co jsem ochutnala 

Tvarohové řezy se švestkami

Těsto - 500g hladké mouky,4 žloutky,1 celé vejce,1 vanilkový cukr,citronová kůra, 200g cukr moučka, špetka soli,1Hera a 1 prášek do pečiva. Tvarohová náplň - 2 - 3 tvarohy,1 vejce,cukr podle chuti a odhadem tak 100-150ml smetany ke šlehání. případně trošku naředíme,aby se nám tvaroh dobře roztíral..ten z alobalu je hustější,než z vaničky. Vytvoříme těsto...namačkáme na pekáč,poklademe rozpůlenými švestkami a zalijeme nebo potřeme tvarohem...upečeme :-)  

Pudinkovo jablečná buchta s piškoty

na těsto: 1 Hera, 1 vejce, 1 prdopeč, 100g cukru moučka, cca 500g hladké mouky a chrstla jsem tam trochu kefíru...podle toho kolik vám ujede ruka u toho kefíru,tak se přidá podle potřeby mouka...aby těsto bylo konzistenčně jako linecké. 

Na náplň balíček dětských piškotů (větší),pár jablek...asi 5-6 podle velikosti, 0,75 l mléka a 2 vanilkové pudinky.

Z těsta vyválíme dvě placky...jednu dáme na pečícím papírem vyložený plech...doporučuji ten vyšší. Poklademe po celé ploše piškoty a na ně nastrouháme vrstvu jablek. Malinko uplácáme aby jablka zalezla až do škvírek mezi piškoty. Můžeme podle sladkosti jablek posypat vanilkovým nebo skořicovým cukrem...podle chuti. přidat třeba hrozinky,oříšky.  Z mléka a pudinkového prášku uvaříme obvyklým způsobem hustší pudink,který ještě horký nalejeme na vrstvu z jablek. celé zaklopíme druhým plátem těsta a pečeme lehce do růžova. Hlídáme! Trouba peče každému jinak. Hotové necháme vychladnout a pocukrujeme. Určitě by byl dobrý i jiný pudink,třeba kokosový nebo lze určitě použít i jiné ovoce. Zdroj...facebook....upravený recept Jany Pištěkové

 

Pouťové kynuté-nekynuté koláče

600g hladké mouky,160g tuku (mám vyzkoušené cokoli od másla ,heru i sádlo...všechno jde) 60g moučkového cukru,1 kostka kvasnic,250ml mléka,1 žloutek,jedno vejce,1/2 prášku do pečiva,1 vanilkový cukr,špetka soli,citronová kůra. Rozpustím tuk,naleju do něj mléko a přidam k ostatním surovinám které už mám v míse robota. Necham uhňácat těsto a ihned rozdělím (tuto dávku) na osm částí na nastříhaná kolečka pečícího papíru. Peču průměr tak cca 22cm. Nazdobíme tvarohem,mákem,povidlama,navrch ještě hrozinky namočené v rumu a mandle. Pečeme dozlatova. Hotové koláče necukruju,ale ihned po vytaženi natíram rozpustěným máslem s Rumem a vanilkovým cukrem včetně okrajů. Vydrží déle vláčné.

   

Zajda

2 hrnky polohrubé mouky,4 celá vejce,1 hrnek cukru krupice,1 prášek do pečiva,1 malý kelímek bílého jogurtu,třičtvrtě hrnku mléka a třičtvrtě hrnku oleje. Vše dáme do mísy a metlou sešleháme dohromady. Přidáme rozinky,oříšky....cokoli co máme rádi. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme jako obvykle =o)

Velikonoční mazanec

Těsto- 500g polohrubé mouky,90g cukru krupice,něco málo  přes deci mléka,130g Hery nebo másla,kostka droždí,špetka soli,3 žloutky,hrozinky,mandle,citronová kůra.

Sypké přísady nasypu do mísy hnětače a přileju rozpuštěný tuk do kterého naleju mléko. Tím se tuk schladí a můžu ho tam nalévat hned. Nechám robotka za mě vypracovat těsto. Normálně se přidávají hrozinky namočené v rumu ale zapoměla jsem je koupit,takže jsem přidala směs,které můj manžel říká ,,žrádlo pro veverky,,.Dělám si směs oříšků,brusinek,sušených švestek,semínek dýně,slunečnice,lněných a sezamových a kustovnice čínské a dávám si je různě třeba do jogurtu...tak jsem velkou hrst nasypala do těsta. Vytvořila bochánek a dala kynout na plech. Potře se vajíčkem,posype mandlemi a šup do trouby upéct do zlatova.

 

Linecký mřížkový koláč 

Těsto je dělané od oka,takže táááák...500g hladké mouky,200g moučkového cukru,3 celá vejce,1 prdopeč, 1Hera nebo máslo. Uhněteme těsto a tak dvě třetiny rozválíme na plech. Navrch co kdo má rád...může být i jen marmeláda. Tady jsem použila tvaroh a do každého otvůrku na ozdobu třešničku. Z druhé části těsta vytvoříme mřížku a pečeme dorůžova.
 
 

Rohlíčky (croissanty) z plundrového těsta 

220g hladké mouky,135g másla,15g droždí,1 žloutek, 1 vanilkový cukr,2 lžíce mléka,špetka soli.

Polovinu másla nastrouháme, přidáme polovinu mouky a uhněteme těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme v chladu. V druhé polovině mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme osolený žloutek a rozpuštěný zbytek másla a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Takto připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník. Položíme na něj vychlazený bochánek tukového těsta a plát kynutého těsa přes něj ze stran přeložíme. Obě těsta společně rozválíme opět na obdélník, který na třikrát přeložíme přes sebe a opět rozválíme na obdélník. Toto zopakujeme ještě jednou a hotové těsto podle protřeby použijeme.

 recept ze stránek http://www.kuklikova.estranky.cz
 
 
 

Vánočka 

Letos jsem pojala vánočku opravdu netradičně....naházím suroviny do robotu,který včera ještě fungoval,otočím knoflík a ....ticho...Asi se robotek unavil,nasekal chudák pár oříšku a kyksnul. Takže jsem do těsta hrábla rukou protože nemam ráda práci s vařečkou...nooo a když už jsem měla tak krásně zapatlaný ručičky...tak mě napadlo...sakra proč to mám dát teď kynout,pak upletu vánočku a zas to bude kynout?? Takže jsem upletla vánočku okamžitě...a dala na topení...po necelé půlhodince už málem přetékala z plechu,tak šup s ní do trouby...a výsledek...no exklusive není,ale je mňam
 
a těsto....rozpustit pul kostky másla,do doho chrstnout jeden a půl deci mléka. Do mísy 600g polohrubé mouky,100g cukru krupice,4-6 žloutků podle velikosti vajec,ždibec soli,citronová kůra,kostka kvasnic (42g) a přidat to mléko s máslem...nějaký gram sem nebo tam.... Jooooo a nesmí samozřejmě chybět hrozinky předem namočené v rumu a mandličky nejlíp oprážené na pánvi nasucho. Půl pytlíčku dovnitř a druhou půlku neopraženou posypeme na vajíčkem popatlanou vanočku. Tradiční vánočka se odjakživa pletla z devíti pramenů. Čtyři spodní prameny představují živly-oheň,voda,vzduch a země, tři prostřední rozum, cit a vůli a ty dva vrchní jsou nejdůležitější – to jsou láska a moudrost.
 
 
 

Závin jinak

Jak známo,do listového těsta jde zavinout prakticky cokoli,takže po velikém úspěchu náplně tvaroh plus švestky (který jsem ani nestihla odfotit jak rychle zmizel) je tady varianta tvaroh s kokosem,oživeno pomerančem....
 
 
 

Bořetické svatební buchty

 Recept od mojí tety Marušky z Ořechova.

1.těsto - 250g másla smíchat se 100g hladké mouky
2.těsto - 500g hladké mouky,250ml mléka,1 kostka kvasnic (42g),kůra z jednoho citronu,2 lžíce bílého vína,2 lžíce smetany,4 žloutky. Z uvedených surovin připravíme klasické kynuté těsto. Po vykynutí smícháme obě těsta a ještě chvíli necháme nakynout. Rozválíme na plát,vykrajujeme kolečka na která klademe nádivku z tvarohu (dala jsem i makovou). Pak vytvoříme jakoby uzlíček a za spoj držíme a spodní stranu namočíme ve vajíčku a poté v drobence. Drobenkou navrch pokládáme na plech a pečeme dozlatova. Drobenka-cca 50g másla,cukr krystal a hrubá mouka podle potřeby. Smícháme až se smés drobí mezi prsty.
   
 

Bábovka tří chutí 

6 celých vajec,3 hrnky (250ml) polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrnku cukru krupice,3/ 4hrnku horké vody,3/4 hrnku oleje,1 PRDOP
vše smícháme v jedné míse,můžeme i vyšlehat,bábovka je pak jemnější,ale není potřeba. Stačí zamíchat měchačkou. Těto rozdělíme na tři části. Jednu necháme světlou,druhou obarvíme kakaem a do třetí zamícháme perníkové koření. Klademe do formy střídavě po lžíci. Pečeme...zkoušíme špejli.
 
 

Nadýchaná piškotová bublanina 

6 vajec,250g polohrubé mouky,220g cukru krystal, půl prdopu,asi 6 lžic oleje. Bílky vyšleháme dotuha,zašleháme cukr,pak po jednom žloutky,olej a nakonec už jen lehce vmícháme mouku s práškem. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem,poklademe vypeckované třešně,nebo jakékoli jiné ovoce a pečeme do zlatova. Bublanina se úplně rozplývá na jazyku,je lehounká.
 
 

Jablková pusa z pořadu Prostřeno 

Ingredience:

  • 150 g pískového cukru
  • 150 g másla
  • 4 žloutky
  • 150 g polohrubé mouky
  • polovina prášku do pečiva
  • sníh ze 4 bílků
  • mléko dle potřeby
  • nastrouhaná čokoláda
  • 2 kg nastrouhaných jablek
  • dle potřeby rozinky, ořechy a skořice

Krém:

 

  • uvařené kondenzované mléko
  • 2 vanilkové pudinky
  • 250 g másla
  • 600 ml vody

Postup:

Uvaříme slazené kondenzované mléko – 2 hodiny v klasickém hrnci, 45 minut v tlakovém – necháme vychladnout.

Korpus

Pískový cukr vyšleháme se žloutky, poté přidáme máslo a důkladně vyšleháme. Přidáme 150 g polohrubé mouky, ve které zamícháme půl prášku do pečiva a trochu mléka. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka vmísíme do těsta. Nastrouháme jablka, která rozprostřeme na plech na alobal, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, ořechy a zalijeme těstem. Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, necháme vychladnout.

Krém

Uvaříme puding ve vodě, necháme vychladnout, poté vyšleháme s máslem a uvařeným kondenzovaným mlékem (karamel). Do krému nepřidáváme cukr!!!

Upečený základ  překlopíme na tác, případně plech tak, aby byl alobal nahoře – tento odstraníme a korpus natřeme krémem, který bohatě posypeme strouhanými vlašskými ořechy a strouhanou čokoládou. Krájíme dle vlastní fantazie.

Já jsem ještě nazdobila šlehačkou a posypala čoko hoblinkami     
 

 Motýlci z kynutého těsta

A další uloupený recept od Leničky...tomu prostě nešlo odolat!! www.maminčinyrecepty.cz
těsto: 900 g hladké mouky, 42 g čerstvého droždí, větší špetka soli, 150 g cukru krupice, 2 vejce, 560 ml mléka, 60 g rozpuštěného másla
náplň: rozpuštěné máslo, skořicový cukr, mleté ořechy (nebo jiná podle chuti)
na potření: 1 vejce, 1 lžička cukru
 Kynuté těsto připravíme běžným způsobem.Vykynuté vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 části a každou z nich pak ještě na 6 menších. Z každého kousku vyválíme placku cca tak 15x15 nebo jak se komu povede a chce velké motýlky. Pořeme rozpuštěným máslem a posypeme jakou náplní chceme...já pužila na část kokos a cukr a na druhou cukr a skořici. Zarolujeme do roládky a oba konce ohneme pod roládku. Mírně připlácneme a nastříhneme nůzkami z každé strany téměr do poloviny. necháme tak 1cm až 2. Nastřižené strany vytočíme směrem nahoru a už máme motýlka.Klademe na plech na pečící papír a potřeme vajíčkem s cukrem. Pečeme do zlatova.      

 Jablkový koláč s griliáží

Zase jsem po čase byla loupit nějaky receptík na úžasné stránce www.maminčinyrecepty.cz tak doufám,že se na mě Lenička nebude zlobit,když ho sem vložím.
těsto: 200 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 2 lžičky sušeného droždí, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce krystalového cukru, 2 vejce, 125 ml mléka, 100 g hery, 1 lžíce citronové šťávy
tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu, 5 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, 1 vanilkový pudinkový prášek, asi 5 lžic mléka
dále: 6-8 jablek, 4 lžíce meruňkové marmelády, griliáž (koupíme hotovou)
 Rozpustíme Heru a nalijeme do ní mléko a vejce. Vše dáme do mísy spolu s ostatními surovinami a uhněteme buď ručně nebo hnětačem. Dáme kynout. pak rukami pomazanými olejem rozprostřeme těsto na vymazaný plech,potřeme směsí z tvarohu a poklademe plátky jablek.Upečeme. Ještě horké potřeme marmeládou svařenou s trochou Rumu a vody a posypeme griliáží. 

Rychlý makovec s vůní citronu 

do jedne mísy dáme - 4 celá vejce,2 hrnky polohrubé mouky,1 hrnek cukru krupice nebo krystal,1 prdop,půl hrnku mletého máku,půl hrnku horké vody,půl hrnku oleje a kůru z jednoho citronu. Vše smícháme a nalijeme na plech nebo do pekáčku. Pocukrujeme. Komu by se zdál suchý,může promazat marmeládou...hmmmmm taková jablečná by byla dobrá
  

Velikonoční beránek 

Letos se konal můj první pokus o velikonočního beránka v keramické formě. Dosud jsem pekla v litinové,ale protože jsem zdědila tuhle nádheru,neodolala jsem. Je velká,takže bylo málo těsta (ze šesti vajec!) a beránek nevyskocil natolik,aby stál. takže chudinka leží. Příště to snad bude lepší. Nebo zkusím jiné těsto. Na tohle potřebujeme...6 vajec,300 g cukru krupice,300g polohrubé mouky, 15 lžic horké vody,10 lžic oleje, 2 vanilkové pudingy,půl lžičky soli,1 kypřící prášek a citronovou kůru a šťávu. Bílky ušleháme dotuha,v jiné misce ušleháme žloutky s cukrem a vodou. Zamícháme ostatní přísady a nakonec vmícháme bílky. Pečeme ve vymazané a vysypané formě.
   

Malé koláčky

Těsto stejné jako na pouťové koláče (níže). Zdobené tvarohem,povidly a vlašským oříškem.
 

Bavorské vdolečky a skořicové šišky

Těsto stejné jako na předešlé koblihy. Vyválíme plát a vykrajujeme opět kolečka. Plát těsta je tentokrát ale silnejší,než na koblihy. Asi tak centimetr a půl...neplníme!  Necháme nakynout a těsně před vhozením do tuku,uděláme třeba prstem uprostřed důlek a důlkem dolů vložíme do tuku. Pak osmažíme i z druhé strany. Zdobíme povidly,strouhaným tvrdým tvarohem a šlehačkou. Já používám tvaroh měkký,oslazený a rozmíchaný s kouskem másla a ušlehanou šlehačkou. Chutná to trošku jako pribináček. Ze zbylých odkrojků uválím šišky,které po usmažení obaluji ve skořicovém cukru.
  

Koblihy

Říká se,že koblihy vynalezl pekařský učeň,který v 18.století sice narukoval k dělostřelectvu,avšak - jelikož nebyl schopen polní služby - byl jmenován plukovním pekařem. Z vděčnosti pak hýčkal svůj pluk pečivem ve tvaru malých dělových kouli. a 12-15 kusu potřebujeme.... 500g polohrubé mouky,125ml mléka,120g másla,60g cukru,1 kostku droždí,1 žloutek,špetku soli a trochu citronové kůry. Těsto zaděláme obvyklým způsobem a necháme kynout. Poté rozválíme plát a vykrajujeme kolečka. Do středu každého dáme lžičku marmelády a přiklopíme druhým kolečkem. Okraje pevně pomačkáme a ještě jednou vykrojíme na zarovnání. Necháme ještě chvíli nakynout a pak smažíme dozlatova v rozpáleném tuku,postupně z jedné i druhé strany.
  

Šnekoušové

Stejné těsto jako na předešlé ořechové rohlíčky. Vyválíme plát,který hustě posypeme oříšky a skořicovým cukrem. Zavineme jako roládu a ostrým nožem krajíme asi 1 1/2 cm plátky. Na plechu urovnáme a necháme asi ještě 20 minut nakynout. Potřeme vajíčkem a pečeme do zlatova.
  

Ořechové rohlíčky

A je to tady...dostala jsem novou kuchařku.Tajemství babiččiny kuchyně. Takže se teď u nás peče,smaží a kyne...tedy naštěstí jen těsto .  Na 16-18 kousků potřebujeme -1/8l mléka,2 lžíce cukru,1 citron (kůra),75g másla,1 vejce,špetka soli,25g droždí a 375g polohrubé mouky. Náplň - 250ml mléka,25g škrobové moučky,50g cukru (část může být vanilkového) 300g mletých vlašských ořechů,1/4 lžičky mleté skořice,stejně tak hřebíčku,nového koření a anýzu.(dala jsem lžičku perníkového koření) 1 žloutek. Těsto zpracujeme obvyklým způsobem.  Na náplň smícháme 2 lžíce mléka se škrobovou moučkou. Zbylé mléko uvedeme k varu a přidáme rozmíchanou škrobovou moučku. Přidáme zbylé přísady kromě žloutku. Ten je na potření rohlíčků. Těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválime kulatou placku,kterou rozdělíme na 8 dílu (jako když krájíme dort) Na spodní stranu trojúhelníku plácneme lžičku náplně a zamotáváme směrem ke špičce. Ohneme do tvaru rohlíčku. Na plechu necháme ještě asi 20min kynout,popatláme žloutkem a pečeme v troubě asi 30 minut . Kontrola nutná....prostě dozlatova
  

Prošívaná deka jinak

Prošívaná deka je hnědý piškot s nastříkaným tvarohem. Tvaroh jsem zrovna dneska neměla po ruce,tak jsem upekla obrácenou verzi. Světlý piškot s čokoládovým pudingem. Piškot je klasický hrnkový (recept ve složce recepty) a puding je z 0,70l mléka a dvou balíčků pudingu.Těsto nalejeme na plech a nastříkáme do ještě syrového vychladlý puding (obrázek)Upečeme
  

Kakaová bábovka s ořechy

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku mléka,1/2 hrnku oleje,1/2hrnku mletých oříšků,1 prášek do pečiva,4 celá vejce,3 lžíce kakaa a hrst zlomků čokolády,nebo nastrouhané. Ja dávám zlomky,které mi zbydou,kdyz si dělám čokoládové ozdobičky. No a všechno všecičko smíchat dohromady a nalít do vymazané a vysypané formy. Zkoušíme špejlí,zda už je pečeno. Cca taak 45 minut.
  

Pusinkové koláčky

1 balíček listového těsta (cca 500g) 3bílky,100g namletých oříšků,1 lžíce nastrouhané čokolády,5-6 lžic moučkového cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh,zašleháme cukr a lehce vmícháme oříšky a čokoládu. Z těsta vyválíme dvě placky jako na roládu a pomažeme stejným množstvím náplně. Zatočíme,obalíme folií a na tácku dáme na pár hodin do mrazáku. Po zmrznutí krájíme ostrým nožem kolečka,které klademe na plech a pečeme do růžova. Zdroj mamincinyrecepty.cz
  

Rychlý perník

4 celá vejce,1 hrnek cukru krystal nebo krupice,2 hrnky polohrubé mouky,1/2 hrnku horké vody,1/2 hrnku oleje,2 lžičky perníkového koření,dvě lžíce medu,2 lžíce kakaa a 1kypřicí prášek do perníku. Vše dáme najednou do mísy a smícháme. Těsto nalijeme na hluboký plech a upečeme. Vychladlý rozkrojíme na dva pláty a mažeme zavařeninou,krémem. Polijeme čokoládovou polevou,nebo citronovou. Sypeme ořechy,kokosem....atd. Chutná i úplně samotný
 

Jablečný koláč

Je to vlastně  variace na klasický jablečný štrůdl. Jen v jiném tvaru-vložený do koláčové formy...a klasika samozřejmě nesmí chybět. Listové těsto (žádná ostuda,že kupované) jablka,skořice,cukr....
  

Mufíci

Na jeden plech (12ks) jsem použila těsto ze dvou vajec,asi tak 100g hladké mouky,80g cukru krupice,dvou lžic oleje a špetky kypřícího prášku. Bílky ušleháme s cukrem,po jednom zašleháme žloutky,pak olej a nakonec mouku s prdopem. Lze vmíchat hrozinky,kokos,kandované ovoce...ja vmíchala čokofloky.
  

Meruňkové ,,cosi,,

Přiznám se,že tady jsem nevěděla,co udat do názvu...taštička to není,koláč to není,šáteček také ne...takže prostě jen listové těsto naplněné meruňkovou marmeládou
  

Švestkový koláč

To se nám letos nějak urodilo švestek,co? A krásné...ani jeden červík . Takže se vesele zavařuje,dělají povidla a na koláč se přece nesmí zapomenout
  

Noc a den

První -spodní těsto-300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g Hery, 3 lžíce kakaa (tmavé Holandské je nej), 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce horké vody.
Druhé- prostřední těsto - dva tvarohy,1 vejce,rum,vanilkový cukr + moučka podle chuti,trochu mléka.   Třetí - vrchní těsto- 4 vejce,200g cukru krystal,1dcl oleje,1dcl horké vody,1/2 prášku do pečiva,300g polohrubé mouky. První těsto je tuhé,takže se do pekáčku musí na dno vymačkat ,i rozvalovat jde špatně-lepí se. Takže trošku trpělivosti . Druhé tvarohové těsto už je lepší - rozetře se na kakaovou vrstvu a třetí ušleháme všechny suroviny a vylejeme na tvaroh. To je nejtekutější. Upečeme do hodně růžového povrchu.
 

Kynutý závin

Těsto dělám od oka,takže následujíci ingredience budou ,,asi,,  1/2kg polohrubé mouky,2 žloutky,1/4l mléka,1/2 kostky kvasnic,100g rozpuštěné Hery,špetka soli,tři lžíce cukru. Vše naleju,nasypu do mísy robotu,nasadím hnětací metlu a nechám robotka pracovat za mě. Postupujeme jako u klasického závinu. Vykynuté těsto vyválet na placku a naplnit čímkoli. Tentokrát jsem plnila povidly a tvarohem.
  

Jablečná buchta

Piškotové těsto posypat asi tak osmi na kostičky nakrájenými jablky,posypat vanilkovým cukrem,skořicí a drobenkou a dát upéct
  

Klatovské pouťové koláče

No možná nejsou tak úplně přesně Klatovské,ale já už 20 let jiné nepeču. Těsto stejné jako na kynuté buchty (viz recept níže) A zdobení klasika...tvaroh,mák,povidla,hrozinky a mandle
  

Kynuté buchty

Tyhle buchty jsem našla už ani nevím kde,ale nejvíc se mi osvědčily a tak těsto používám i na šátečky,buchty a další drobné kynuté dobroty. 600g polohrubé mouky,120g Hery, 50g cukru, 3 žloutky, 1 celé vejce,1 kostka droždí (42g).3dcl mléka, citronová kůra,špetka soli. Teď se možná některé pekařky zarazí,ale vážně se nepatlám s kváskem,ani neohřívám mléko...jediné,co ohřeju je tuk...rozpustim a do něj naleju právě to mléko,co se ma ohřát s rozkvedlanými vejci. Ostatní přísady už čekají v mise robotu. Naleju,zapnu,vyklopím těsto.Žádná námaha . Nemám klasický robot na hnětení těsta. Používám nástavec se dvěma sekacími noži. Na vše. Kdo zná Moulinex Ovatio...Takže hotové těstíčko dám kynout,uplácám buchty,nechám ještě tak půl hodiny kynout na pekáči (to je fakt důležité,páč jinak jsou buchty takové jako tuhé). Upečené,ještě horké potřu rozpuštěným máslem s vanilkovým cukrem a rumem. Jsou pak táááák voňavé,že jsou citit až na chodníku před domem
 
 

Jablečný závin s jogurtem

U téhle dobroty se při výrobě řídím jen odhadem,ale myslím,že to není nic těžkého a prostě se vám to povede. Takže přibližně 3/4 Hery,1 bílý jogurt (dávám spíš dva 120g...)a asi tak 400g polohrubé mouky. Špetku soli. Vypracovat těsto...zhruba tak trošku vláčnější než je linecké. Plníme obvyklým způsobem. Rozválené placky posypu strouhankou nebo rozdrcenými piškoty,pokladu postrouhanými jablky,jen malinko přisladím,malinko skořice...zavinout a pošlehané vajíčkem šup do trouby
 
 

Kynutý koláč s čímkoli

Těsto stejné jako na kynuté buchty. Z uvedeného množství jsou dva plechy cca 46x35. Jeden plech jsem namazala tvarohem (500g měkký tvaroh,vanilkový cukr,1 celé vejce,rum - smíchat) a posypala na kostičky nakrájenou rebarborou (reveň) a ještě sem tam pohodila hrozinku (nějak mi zrovna došly nebo co ). Druhý plech je také s rebarborou,ale navíc ještě s jablky,aby nebyl tak kyselý. Posypané skořicovým cukrem a drobenkou. Tentokrát bez tvarohu. Jinak se na těsto dá dát vlastně cokoli. Ovoce plus drobenka,tvaroh,mák,povidla...podle fantazie a zásob
 

 

 

Mramorová bábovka

Potřebujeme: 160 g polohrubé mouky 160 g cukru krystal, 4 vejce , špetka citronové kůry,40 g kakaa,půl prášku do pečiva.

Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, vmixujeme žloutky, mouku,prášek do pečiva a citronovou kůru. Půlku těsta vlijeme do vysypané formy. Do zbytku vmícháme kakao a dolijeme do bábovky.Nebo střídáme vrstvy vícekrát. Pečeme cca 50 minut na 170 °C. Zkoušíme špejlí, jestli je bábovka propečená.