DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

cukroví a dorty Klatovy :-)

Zákusky‚řezy...

Medovo skořicové tartaletky

testo stejne jako linecke,jen s pridanim lzicky skorice,lzickou sody  a misto casti cukru med :-) pudink dle navodu...pistaciovy a vanilkovy a zbytek marmelada :-)

kakaový korpus,pudink a jahody - je potřeba specialní forma na plněné dorty...jinak se muze udelat klasicky na pleeeeeeeeeeech :-))

Pernikova buchta s tvarohem

buchta ala pernik...zas jsem patlala paty pres devaty :-D Zacla jsem hrnkem a pul polohruby (chtela jsem jen na polovicni plech pac zitra budu pect jeste neco jinyho prave na navstevu :-D ) pak jsem tam flakla dve cela vejce,trochu kakaa,jeden prdopec,pul hrnku oleje,dve lzice smetanovyho reckyho jogurtu, pul hrnku cukru a pac se mi to zdalo nejaky podezrele husty,nalila jsem tam jednu slehacku. Jo a pernikovy koreni :-) zakvrdlala...tu konzistenci uz proste letama chytnete do oka...nalila na plech,upekla a naplnila tvarohovym kremem ( na jeden tvaroh jedna slehacka,normalka rovnou nalejt a uslehat spolu...plus cukr). Natrit pulku na spodek,pak malinovou marmosku...doufam,ze tatka nebude prskat pac jsem letos delala z celych malin a nepasirovala...me to neva :-D ...druhou cast kremu na horni placku,ale jakoby zespoda a priplacnout k sobe :-) tot vseeeeee

 

Jahodový dortik

jahudkovy dortik :-D kakaovy korpus...vsichni uz urcite nejaky pekli,na tom je vanilkovo pudinkovo maslovy krem...taky vsichni znate...na tom je vrstva rozmackanych jahod ztuzena zelatinou...tady si proste rozmackate jahody s cukrem,date varit a pak odmerite kolik toho je a pridate zelatinu...ridite se navodem na pytliku zelatiny kterou mate. Taky zadna veda :-) a posledni vrstva je mascarpone se slehackou...myslim,ze to uz je taky naprosto provareny recept

Makový dort s citronovym kremem

zase jsem si vymejslela :-D Teda ne ze by to uz asi zase nekdo nevymyslel prede mnou...stejny zpusob urcite,ale delala jsem proste bez receptu,od oka,z hlavy...proste jak me to napadlo a co jsem mela doma za zbytky :-D Makovy dortik s citronovym kremem. Na mlsandu na vikend ke kafcu :-) korpus na dvacitku prumer formy (vedela jsem ,ze mam malo surovin na krem tak proto takhle maly) 5 bilku uslehat dotuha se spetkou soli, zaslehat 200g cukru krupice...porad nevypinat metly a zaslehat 5 zloutku s peti lzicemi oleje...takze je fajn,kdyz to mate vsechno pripraveno v misticce,nebo hrnecku a nemusite odvazovat nebo lzícovat a vypinat metly. Teda kdyz mame tuhle hmotu,tak ty metly uz vypnem :-D chopime se varecky nebo sterky a uz jen neeeeeezne rucne zapracujem cca pul lzice prdopece (Kypřáááák :-D ) 150g mouky hladkeeeeee a 100g mleteho maku. Soupnem do formy,parkrat s ni mocne trisknem o linku...jednak se nam testo srovna ve forme a druhak vybublaj na povrch vsechny vzduchovy bubliny a testo nam pak pri peceni nedela krtinec :-D upeceme...to da rozum. A kremik...to jsem prave mela jen zbytky ...taakze jedna vanicka tvarohu,jeden bily jogurt...klasickej 150g,jeden Ole pudink vanilka bez vareni a jedna slehajda. Vsechno uslehat dohromady...ten Ole to zahusti( sypat prasek...nedelat podle navodu) ...a nastrouhala jsem kuru z celeho bio citronu a vymackala stavu...taky vsechnu. No a to je cely :-) Promazat,popatlat a seeeeezrat :-D jinak krem urco muzete udelat i z Mascarpone,jenom tvarohu,nebo nakombinovat s maslem...to je na vas,co doma najdete :-D jooo a jako...jsem dost sebekriticka a fakt si malokdy neco pochvalim...ale tohle musim...je to neskutecne dobry,a to mi muzete verit,pac ja hned tak do ty svy mlsny huby neco nedam

Rozpustime si 120g cokolady,odstavime aby nam mirne zchladla. V mise uslehame 120g zmekleho masla se sesti zloutky a 160g mouckoveho cukru do peny. Pak pridame rozpustenou cokoladu,tri lzice mleka,lzici kakaa, pulku kypřáku a 160g polohrube mouky. Nakonec lehce vmichame sest dotuha uslehanych bilku) Tohle je recept na korpus prumer 22,takze netusim,kolik je z toho muffinu. Delala jsem jen par,protoze zbytek jsem pouzila na mensi korpus :-) tak jsem si jen testo na muffiny odebrala :-D A krem je klasika pribinakovej...na jeden tvaroh v alobalu,jedna 40procentni slehacka plus vanilkovy a normal cukr podle chuti

Nepečený dezertík ala střecha

Cukrarske piskoty namocene do ceho chcete...muzete sirup,kavu s alkoholem,vqajecnak naredeny mlekem atd atd...to same napln muze byt jaka chce i ovoce :-D Namocene piskoty polozit do dvou rad vedle sebe na silnejsi alobal,nanest kremik a zatocit tak,aby vznikla striska :-) nic sloziteho v tom nehledejte :-)

 

Mega pralinky

cokoladove polokoule naplnene cokoladovou slehackou s kandovanym ovocem,na dno kolecko kakaoveho korpusu a uzavreno opet cokoškou :-)

Dortik ala Schwarzwald :-)

kakaovy korpus,visnova maŕmelada,tresne a slehacka :-)

Margotkovo kokosové cosi :-D 

zase jsem si vymejšlela :-D Nevim...mozna uz to nekdy nekdo vymyslel...ale me to proste napadlo dneska rano,kdyz jsem zase nevedela co mam upect :-) Taakze testo celkem od oka,dalo by se rict polovicni davka klasicky hrnkovky...protoze jsem toho nechtela zas cely plech tak jen do 24cm dortovky...2 cela vejce,pul hrnku cukru,hrnek polohruby,ctvrt hrnku oleje,pul hrnku mlika,soupla jsem tam i zbytek bilyho jogurtu co na nej uz nikdo nemel chut a celou jednu nastrouhanou Margotku. Hrnek klasickej ctvrtlitrak. Jo a trochu prdopece...taky tak pulku. Vsechno umichat dohromady metlou (kdyby se vam to zdalo jako ze je to tuhej kydanec,tak prilijte mleko,ale ne zas uplne do ridka :-D ) nalit do formy,upict...vychladit...pokud se vam to trochu vypouli jako me,tak seriznout do roviny a sezrat samostatne :-D Na to kremik...klasika podle navodu na pytliku Ole creme od Dr. Oetkera pudink za studena...kokosovy...jen misto 300ml mleka jsem dala 200ml. Pulku masla vyslehat s cukrem a primichat ,,olajze,, :-) no a navrch nastrikat bobky slehajdy,jeden vedle druheho...a posypat....ja byla skalopevne presvedcena,ze mam doma kokos,a ze ho oprazim na panvi a tim to posypu...no hledali nasi radcove,hledali...ale prdlajdu nasli,takze to odnesla druha Margotka :-D jeste ze jsem ji mela :-D Nejhur bych asi posypala cokoskou nebo oriskama :-) aaaaaa...nazvala bych tooo...trebaaaa... margotkovo kokosovy cosi

Vařený dortík

tak dneska jsem nepekla...ale varila :-D Ano spravne...ctete dobre! Tento zakusek zvany Grizzly se nepece...ale vari a castecne opeka na panvi :-) uplne prvni si vymzete dortovku maslem a date ztuhnout do lednice. Mela jsem prumer 24,ale muze byt i 22. Vetsi ne,pac to uz by bylo moc nizke. Pripravite si na sporak jeden kastrulek a jednu hlubsi panev...idealne wok. Do kastrulku nalijete 400ml vody a pridate 150g cukru krupice,jeden vanilkovy cukr a lzici skorice. Od bodu varu nechte varit 5 minut. Mezitim si na panvi rozpustite 50g masla a 50g oleje. Do rozehrateho soupnete 200g detske krupicky a fofrem zamichate...vznikne vam hmota konzistence drobenky (zmolenky) Tu opekate asi tak sedm minut za staleho michani,az krupice lehce zezlatne a cela ta hmota se jakoby zas rozdrobi na pisek...pak do toho razem nalejete cukr s vodou z vedlejsiho kastrulku...bachaaaaaaaaaaa...desne to vzkypi a zacne bublat,ale nebojte se toho a umlaťte tu hmotu sterkou :-D je to prozmenu zas takova jako hmota podobna odpalovanemu testu,nelepi se k panvi (panev samozrejme teflonka) tuto hmotu jeste tak dve tri minutky šmrdlejte po panvi a pak ji uhnacejte do te pripravene formy vymazane maslem. Sup vychladit za okno treba a pak polit cokoskou :-) a to je cely...ozdobila jsem bobkem slehajdy :-) jo a kdo by byl zas jeste zvedavej na mramorovani na cokosce...tak je to cokoska rozpustena se slehajdou...ale od oka,takze na pomer se me fakt neptejte a prudce zchlazena po naliti na zakusek soupnutim do mrazaku...cimz vystoupa ta slehacka na povrch a udela tohle mramorovani 

 

Linecke kosicky

 
Linecke kosicky Testo - 300 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru (20 g), citronová kůra, 2 žloutky, 200 g másla nebo Hery. Krem - dva ole pudinky vanilkove dle navodu ,jen o neco mene mleka...cca na ty dva sacky 400ml a panak rumu. Uslehat s jednim maslem. 

Panna Cotta

pul litru smetany ke slehani,cukr a tri platky zelatiny :-) to je vseeeecko :-) platky zelatiny namocime do studene vody,nechame nabobtnat. mezitim privedeme teemer k varu (nesmi varit) pul litru slehajdy,ocukrujem podle chuti. Stahneme,mrsknem tam ty tri nacucany platky,kvrdlame dokud se nerozpusti a hotovson :-) nalejeme do kelimku,kalisku,miiiisticek ci kokotek...proste do ceho chceme a nechame nejlepe pres noc vytuhnout do uplnyho ťuhejše :-) prilijeme jakoukoli ovocnou ,,omacku,, (mixly ovoce s cukrem) nejlepsi je malinova,je krasne cervena...ale bohuzel meli jen jahody...tak holt mam vycmrndlou cervenou do bleda :-D
 

šlehačkové orgie

příšerně šlehačkový orgie :-D nevim jak to nazvat :-D ale opet vyuziti zbytku jeste z vanoc...cokolada a vajecnak :-) takzeee...recept na velky plech klasicky ten hluboky,ale chce to jeste kolem rafek pak,protoze je to pomerne vysoke. Zakladni piskot staci pect bez rafku. Nebo si muzete pomer surovin prizpusobit a pec treba jen z pulky odhaduju tak ve forme na dort prumer 24 :-) tim mate vyresenou tu vysku. Recept na korpus jsem sem davala uz asi dvestekrat...tak kopiruju. Ze sesti vajec delam na plech. na korpus o prumeru 24 sest bilku uslehat do tuha se spetkou soli,postupne zaslehat 240g cukru krupice,6 lzic oleje a 6 zloutku. Vypnout metly a rucne mechackou vmichat 240g hladke mouky a pro jistotu davam i prasek do peciva. Od prumeru 26 cely,jinak staci pulka. . U kakaoveho korpusu opet odeberu cast mouky a nahradim kakaem,totez s orechy :-) cili jak si kazdy spocte,na jedno vejce je 40g cukru,40g mouky a 1 lzice oleje. Takze na vetsi formu si pocet surovin vynasobite. Na formu prumer 20-4 vejce,na 24-6 vajec,na 26-8 vajec,na 28 uz 12 vajec a na 31 uz nejakych 18 vajec. Protoze s prumerem se formy i zvysuji. Meren je vnitrni prumer formy.
Pak prvni slehacka je klasika...dve slehacky plus 250g hořké čokolády (rozpustit,nechat vychladit alespon sest hodin,ale cim dyl tim lip (pres noc) ) vyslehat,to same se slehackou s vajecnym konakem...dve slehacky,do toho velky panak vajecnaku,opet vychladit,pak uslehat. Do obojiho jsem pridala pri slehani jeste dve vrchovate lzice masla uslehaneho s mouckovym cukrem do lehounke peny (presne do cokoladove slehacky dve a do vajecne slehacky tri lzice,prece jen ta vajecna je trochu ridsi) ...pro jistotu,aby to drzelo tvar. No a navrch uz je jen obyc bila slehajda a posypano ,,kakajíčkem,, :-D

Jahodové řezy

klasicky recept na korpus uz kopiruju abych se s nim porad nepsala...cili klasika...na cely plech je ze sesti vajec---na korpus o prumeru 24 sest bilku uslehat do tuha se spetkou soli,postupne zaslehat 240g cukru krupice,6 lzic oleje a 6 zloutku. Vypnout metly a rucne mechackou vmichat 240g hladke mouky a pro jistotu davam i prasek do peciva. Od prumeru 26 cely,jinak staci pulka. . U kakaoveho korpusu opet odeberu cast mouky a nahradim kakaem,totez s orechy image cili jak si kazdy spocte,na jedno vejce je 40g cukru,40g mouky a 1 lzice oleje. Takze na vetsi formu si pocet surovin vynasobite. Na formu prumer 20-4 vejce,na 24-6 vajec,na 26-8 vajec,na 28 uz 12 vajec a na 31 uz nejakych 18 vajec. Protoze s prumerem se formy i zvysuji. Meren je vnitrni prumer formy. Prvni krem....jahody rozmixovat tycakem,kolik chcete,ale vysledny objem musi byt 400ml (muzete dolit mlikem,kdyz bude malo) plus dva pudinky Ole vanilka a kostka masla. Kostku masla uslehat do peny s mouckovym cukrem...nepodcenovat slehani...aspon pet minut na nejvyssi obratky...musi se do masla vehnat vzduch aby krem nebyl tezky a hutny. Pudinky dle navodu rozslehat v tech 400ml tekutiny (v tomto pripade jahodach) na sacku je psano 300ml na jeden sacek,ale davam min...jen dveste...takze na dva pytliky 400. seslehat dohromady s maslem. Druha vrstva je ten tvaroh...opet klasika ze vcera na jeden tvaroh jedna slehacka a cukr. Nic vic. Na cely plech 2x oboje image na vrchu je cela jedna jahodova Galaretka,nebo nemusite davat,nebo jen cervene zele. image Bobek slehacky a protoze jsem nemela cerstvy jahody na ozdobu (rovnez byt nemusi) tak jsem flakla jahodovy zele bonbonek (koupila jsem na zodo.cz...maji tam uuzasny dobroty :-) )

medové košíčky s ovocem

medove megakosicky s tvarohovym kremem a ovocem :-)  550 g hladké mouky, 1 lžička sody, 1 lžička skořice, 250 g másla nebo hery, 5 lžic mléka, 3 lžíce medu. Uhnacame testicko,aby melo tak priblizne konzistenci lineckeho...rozvalime a delame si z toho co chceme :-D muzete nacpat do klasickych formicek na kosicky,na cely plech na mřížkáč atd atd :-) ja jsem si vykrajela kyticky (vykrajovatkem na hnetynky,cili vetsim) a dala jsem je na obracenou formu na muffiny...takze nee dovnitr,ale navrch. Upect do hneda,ale ne do tmave hneda a ne zas jen do ruzova :-D proste musi byt spis prepecene,ale jeste ne spalene...aby pekne krupali :-D dno a malnko boky jsem vylila cokoladou,protoze jsem davala ovoce i dovnitr,tak aby se kosicek hned nerozblemcl. Navrch nastrikat tvarohovy krem (na jednu kostku tvarohu jedna slehacka a cukr) a na kremik jeste nejaky to ovoce :-) 

,,duchničky,, z listového těsta s pudinkomáslovým krémem a šlehajdou

 

Hruškový mini dortík 

mufíci ,,semafor,,

citronove,se slehackou a jahodou a matove s cokoladou :-D testo 250g polohruby,150g mekkeho masla,1 prdopeč, 1 vanilkovy cukr, 2 vejce,250 zakysany smetany, 100g cukru. Vsechno krome mouky a prdopeče spolu poraaadne uslehame a pak postupne zamichavame mouku s kypřákem. Do citronovych jsem do testa nastrouhala jeste citro kuru a do cokoladovych pridala kakao :-) Krem na citrouše je 1 mascarpone,1 slehacka,cukr dle chuti a citro stava rovněž. Pozor stavu zaslehat napred do mascarpone,slehajda by se mohla zdrcnout. Na tech s ´jahodou je jen slehacka a na coko...je slehacka s troskou mascarpone a matovy (peprmintovy) ochucovac...koupeno v nekterem z cukr eshopu

třešňové řezy s jovo krémem

kakaovy piskot s jovo krémem...300g višňového jogurtu ušlehat s 450ml ROSTLINNÉ šlehačky. Natřít na piškot a polít jednou višňovou galaretkou :-) 

Věnečky

 

Brownies s čerstvými fíky

jedna s bleskem,druha bez...prece jen uz se stmiva tak cert vi,ktera je lepsi :-D jednoduchoucky dezert jen tak na zitra ke kafcu...Brownies se slehajdou a fíky :-) 200g masla rozpustime s 200g hořké cokolady. Uslehame 3 cela vejce do svetloucke peny se 100g cukru krupice. Do peny zaslehame 110g hladke mouky a postupne vlivame jeste teplou rozpustenou cokoladu s maslem. To je cele. Vznikle testo jsem nalila do formy na biskupsky chlebicek...spravne to ma byt na plech,ale tak maly nemam :-D Biskupak je cca 28cm a po upeceni je brownies vysoke tak 6cm z teto davky :-) a ted kamen urazu...peceni...na kolik vam opet nereknu...ale pece se tak,aby kdyz pichnete spejli do testa,uz se na nem tvorily jakoby drobecky,ale jeste musi byt mokre...proste to nesmi byt presusene...spis takove jakoby nedopecene :-D a po vychlazeni je to vlačnoučke a taaaaaaak hrisne cokoladove 

Mufíci jen tak :-) rybízové...borůvkové

Medovo kávové řezy

Medovo kavove rezy :-) jen z polovicni davky,pac v patek nam zacina v KT pout,tak zas budou jiny dobrutky...tak jen aby tatka nemel cukrovy abstak a do patku mi prezil :-D :-D na testo...na hrnec s vodou si dame misu ve ktere rozpustime a smichame dve vejce,50g masla,2 vrchovate lzice medu,200g cukru a 1 lzici kakaa. Po spojeni a prohrati surovin pridame jednu lzicku sody a 400g hladke mouky. Spojime v mazlavou hmotu...chladnutim bude tuhnout. Je to podobne jako na medovnik :-) nechame vystydnout na pokojovou teplotu a vyvalime na plech. Je to na takovou tu klasiku smaltovanou :-) Upeceme...je to fakt za par minutek,takze doporucuju neodchazet od trouby daleko :-D Krem je klasika...pudinko maslovy. Dva pudinky Cafe latte v pul litru mlika uvarit,po vystydnuti na pokojovku zasleham jednu slehacku. Vedle v mise vysleham do peny jedno maslo s mouckovym cukrem a pote zaslehavam po lzicich ten pudink se slehackou. Plat prerizneme na pulku,pomazeme vrstvou kremu a poklademe dlouhymi piskoty namocenymi v oslazene kave s rumem. Pomazeme druhou pulkou kremu a priklopime druhou placku...logicky :-D Polijeme cokoskou a po vystydnuti a ulezeni (nejlepe do druheho dne) krajime a bastime 

Soví oči

Soví oči.. testo. ..skoro jako linecke...450g hladke mouky,1 kostka masla (250g kdyby nahodou nekde meli vetsi) ,3 zloutky,160g cukru moucka,trosinku citro kury,spetka soli a dve vrchovaty lzice bilyho jogurtu. Utěstujeme rukama těsto a dame vychladit. Mezitim si vypeckujeme asi tunu tresni...noo dobre tak talir staci...kdyztak doodpeckujete dalsi :-D a nastrouhame si 150g vlašáků. :-) Vychlazene testo rozdelime na 4 dily a rozvalime na dloooouhe obdelniky a poklademe tresnemi...(fotka) pak z kazde strany zarolujeme do středu (ne do středy...pac muzete delat i ve ctvrtek :-D )...proste aby kazda řádka byla obalena ze vsech stran. Zbyle tri bilky uslehame do tuha,.zaslehame 150g cukru krupice a pak uz jen rucne vmichame tech 150g nastrouhanych orechu. navrstvime rovnomerne (aspon se o to snazime) na roladky a upeceme. Vsecko :-D

čoko mátový dortík

osvezujici skoro nepeceny matovo cokoladovy dortik...skoda ze nejak fotak nepobral tu zelenou barvu od maty...neni to holt barveny :-D Vznikl opet zas tak nejak nahodou z prebytku v lednici a taky jsem potrebovala ostrihat kvetinac maty aby se rozvetvila...takze spodni patro...klasicky jakykoli coko korpus (kakaovy) ja to flakla od oka ...proste jsou tam dve vejce...cmrnd kyselyho mlika,cmrnd oleje, sup trochu polohruby.sup trochu cukru a pulka prdopece...cely jsem to promichla a upekla. zadny metly nic. Konzistenci uz mam ve voku :-D Rychlovka. druhe patro jsou dve vanicky tvarohu s cca dvema hrstmi nadrcene maty. Matu jsem drtila normal v hmozdiri a jako brusivo jsem pouzila cukr krystal. Vubec se toho nebojte...cim vic,tim lip :-D ja delala jeste nealko Mojito tak jsem si nechavala stranou,jinak bych ji tam dala celej kvetinac :-D pridala jsem trochu mleka aby to melo ridsi konzistenci a prilila rozpustenou zelatinu v trose vody. Pouzivam praskovou z Lidlu. Odmerite si kolik mate te hmoty kterou chcete ztuzit a navod kolik te zelatiny uz je pak na sacku. :-) nalila na korpus,dala ztuhnout. Dalsi vrstva je coko matovy pudink. Jeden,uvareny uplne klasicky v pul litru. Aby drzel,je v nem lzice zelatiny opet dle navodu. A treti vrstva je kelimek zakysanky rovnez se zelatinou dle navodu. Jediny co...tak musite vzdy vydrzet a nechat vytuhnout mezi jednotlivymi vrstvami. Zacla jsem delat dopo v deset a hotov je tedy ted kolem seste :-) jo prosim vas a vsude do tech naplni je jeste cukr...ale to vam snad nemusim rikat :-D no ...i kdyz

 

košíčky z lineckeho s matcha tvarohovým krémem

 

muffiny s tvarohovým krémem

 

mističky z odpalovaného těsta s vanilkovým pudinkem, šlehačkou a ovocem

 

Matcha pudink s litchi galaretkou a slehackou

čoko cihla

 

kdo ma rad cokolaaaaaaduuuuuuuu? :-D V posledni dobe me bavi experimentovat s zelatinou...takze zas jeden z rady neco a zelatina :-D Tentokrat cokolaaaadka :-) Na formu...cca 25x10...zakladni smes jeden tvaroh,jedna slehacka,cukr...uslehat spolu (cili klasicky domaci pribinak) do toho zamicháme dve lzice zelatiny rozpustene cca v deci vody. Rozdelime na priblizne tri stejne dily a jedem cokoladu....do jedne 100g rozpustene bile,do druhe mlecna a do treti jaka?? no jistee...hořká :-D ve stejnem mnozstvi samozrejme :-) no a nalijeme po vrstvach do formy a dno...vlastne ve forme strop ale pak to bude dno...zaplacneme susenkama typu Bebe :-) to je celyyy...dame vytuhnout :-D 

 

Dobosuv dort 

 

Dobosovy řezy,ovocné řezy, kávová roláda s kávovým krémem a kokosová s koksovým :-)

Recepty kdo chce...si tak nejak preberte...napsala jsem to dohromady. Kokosova rolada s kokosovym kremem,Dobosovy rezy,Kavova rolada s cafe latte kremem a pribinackove rezy s ovocem. A ten Harlekyn :-) rolada stacena za studena. Sest bilku uslehat dotuha se spetkou soli,postupne zaslehavat 140g cukru krupice. Mechackou vmichat 80g hladke mouky. Pri orechove odeberu cca lzici mouky a pridam tri lzice strouhanych orechu. Pri kavove kavu, tmave kakao a podobne :-)pomastit pecici papir maslem,rozetrit testo a za pet minut je peceno. Hlidam u trouby...radsi neodchazim :-D Krem klasika,dva pudinky uvarit v pul litru mleka,po vystydnuti nasleham se 150ml slehacky. Tuto kasi pak postupne zaslehavam do 250g masla uslehaneho s mouckovym cukrem do svetle peny. Je potreba slehat opravdu to maslo aspon tak 5 minut. Pudinky si samozrejme date jaky chcete.
ovocne rezy - sest bilku uslehat do tuha se spetkou soli,postupne zaslehat 240g cukru krupice,6 lzic oleje a 6 zloutku. Vypnout metly a rucne mechackou vmichat 240g hladke mouky. U kakaove korpusu opet odeberu cast mouky a nahradim kakaem :-) vylit na plech (hlubsi) po upeceni rozkrojit na tri pruhy,pomazat marmoskou (merunkova) a slepit pribinackovym kremem (dva tvarohy v alobalu ,vanilkovy cukr,normalni mouckovy cukr a dve slehacky) vse do jedne misy a uslehat. Tentyz korpus se vejde akorat do formy o prumeru 24. Ozdobit ovocem,zastriknout zelatinou (praskova zelatina,rozpustim ve vode a dam do rozprasovace)

Dobosovy rezy - úplně nejdřív si připravíme základ krému...ve vodní lázni... do horního kastrolku nalijeme jednu 33% smetanu ke šlehání,1 lžíci hladké mouky, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr a vememe drátěnou metlu a šleháme...šleháme (i když už budete mít pocit,že ruka vám upadne vydržte) zahříváme hmotu dokud nezhoustne,stále šleháme...po zhoustnutí nalámeme 150g vysokoprocentní čokolády,a dokud se nerozpustí,opět stále šleháme...tuto hmotu necháme zcela vychladnout ale pozor...na pokojovou teplotu.Pote pridavame do 200g naslehaneho masla.Krem hotov. Testo 6 bílku ušlehat dotuha se špetkou soli. Odstavit. Vedle v misce ušlehat 6 žloutků s vanilkovým cukrem ,120g moučkového cukru a jemně nastrouhanou citronovou kůrou do světlé pěny. Do této pěny pak nežně vmíchat po částech střídavé vyšlehaný sníh a 120g polohrubé mouky. vylozit dva plechy pecicim papirem pomazanym maslem a vysypanym hrubou moukou (tohle opravdu nepodcenit) Rozdelime testo,rozetreme a upeceme dva platy. Je to opravdu za chvilku tak od trouby neodchazejte. Pak rozkrajet na sest pruhu,slepit kremem. Jeden,ten nejhezci pruh si nechame stranou a potreme maslovym karamelem. (rozpustit bna teflonce 150g cukru krupice a primichat po rozpusteni dve vrchovate lzice masla (dloubnete do kostky ) natirat rychle...tuhne to. Ztuhle se nakraji horkym nozem na tvary jakymi chceme rezy zdobit.

 

 

Fialový psycho :-D

potrebovala jsem  spotrebovat velky jogurt...nejak se mi zatoulal v lednici a v pondeli mu konci datum splatnosti...co to placam...spotreby ...delala jsem jako skoro vzdy vse od oka tak me nekamenujte a pripadne si to doladte. na dvacitku formu...korpus ze dvou vajec-cili 2 bilky vyslehat dotuha se spetkou soli,zaslehat 80g cukru krupice,2 lzice oleje a 2 zloutky. Vypnout metly a nezne vmichat asi 70g hladke mouky a 10g kakaa...proste celkovy pomer 80g nemusi to byt pintlich :-D a pro jistotu tak lzicku prdopece. dame pect...a upeceme .Na kremik ...opet od oka jsem pouzila jeden velky bily jogurt,pulku kelimku malyho co jsem vcera nedojedla a jednu vanicku tvarohu,jednu slehacku a cukr podle chuti. Vsechno jsem to miksla dohromady...zadny slehani extra. V misce jsem si rozdelala asi tri lzice zelatiny (z Lidlu) s deckou vody...postupne vodu v mikrovlne zahrivala,promichala porad dokola dokud se zelatina nerozpustila (nesmi varit! ) pak jsem to chrstla do te jogurtove smesky a dukladne zamichala aby nahlym zchlazenim nebyly cucky pucky ,no a pak jsem rozdelila do tri misek a kazdou obarvila rozmixovanyma boruvkama (pocitvý lesni...na Sumave sbirany cili BIO,samozrejme kazdou jinym pomerem aby to bylo od nejtmavsi po nejsvetlejsi. Nalila prvni vrstvu a dala ztuhnout...trva to cca pul hodky...pak jsem dala do mikrovlny na par vterin rozehrat prostredni misku (pac to mezitim tuhne a uz to neni tekute) a stejny postup...nalit,ztuhnout posledni miska. Ted nechat cele aspon dve hodky ztuhnout no a navrch jeste slehajda...ozdobeno cernou jerabinou,ktera ve vaku misce vydrzi cerstva celou zimu :-) uuuuuf to je zas roman

   

Wiener prater torte

jeden obyčejně neobyčejný dort na víkend ke kafi 

Emotikona smile

 Wiener prater torte Tradiční Vídeňský dortík ,který si ve Vidni můžete dát téměř v každé cukrárně...u nás jsem viděla zatím jen v Brně :-)Těsto 6 vajec,6 lžic cukru krupice, 2 lžičky vanilkového cukru,180g hladké mouky, 1 lžíce kukuřičného škrobu,1 lžička prdopeče,jemně strouhaná citro kůra. Krém 1 sáček vanilkového pudinku,5 lzic cukru,300ml mléka, 250g másla a tři kapky mandlové tresti (dala jsem Amareto pač trestě všeho druhu nesnáším   

Emotikona smile ) Na dohotovení moučkový cukr,marmoška z červeného rybízu a nahrubo nasekané nesolené pistácie,ktere jsem vyměnila za nasekané opražené mandle pač pistácie zrovna nemám Emotikona smile

 z bílků se vyšlehá klasicky sníh,pak postupně přidávat cukr,jeden po druhém žloutky. Pak vypneme metly a stěrkou zapracujeme mouku ,škrob,prdopeč a citro kůru. něžně 

Emotikona grin těsto rozetřeme na plech jako na roládu. Upečeme...je to za pár minut takže hlídat. Krém taky připravíme jako obvykle...uvařit pudink,zašlehat máslo. Upečeny plát pokapeme Amaretem,pomažeme marmeládou a krémem. Nařežeme pruhy (udělala jsem čtyři a stačíme jako jednu vééééélikou roládu. ozdobíme Emotikona smile

 takto byl nazdobený originál podle kterého jsem dělala,takže jsem nic neměnila i když můj faforit co se týče zdobení to není 

 

Kavový dortík

jakýkoli kakaový korpus,do formy 24cm tak ze tří vajec stačí,na to krém klasika pudinko máslový (1 máslo a dva pudinky uvařené v pul litru mléka) v tomto případě Café latté pudink. Zašlehala jsem ještě trochu šlehačky na odlehčení krému a nahoru kopec šlehačky :-) posypat kakaem nebo kdo chce echt kávový tak kávou. 

 

bubu mufíci

Kávové Éclairs

 

Éclairs - odpalované věněčky - původní francouzská varianta v podobě kávových éclairs, které můžeme ochutnávat již od roku 1850 díky muži jménem Marie-Antoine Carême. Nevím jestli je to i původní recept...asi ne ale moje varianta - na těsto 500ml vody, 150ml oleje a špetku soli uvedeme do varu a přidáme najednou 400g hladké mouky. Zuřivě mícháme až se nám během několika sekund utvoří velká lepkavá koule...chvíli ji v hrnci převalujeme. Pak stáhneme a necháme tak napůl vychladnout. Přemístíme do robota s K metlou a přidáváme po jednom osm vajec dokud se nezašlehají. Pak stříkáme na pečící papír tvary oválku,dvakrát na sebe. Náplň 700ml mléka jeden čoko pudink a jeden vanilkový dvě lžíce rozpustné kávy nebo podle chuti jakou kdo kupuje...jsou různě silné. Po vystydnutí na pokojovou teplotu ušlehat s jedním máslem též pokojové teploty. Nastříkat dovniř Emotikona smile druhá náplň - kávová šlehačka - 250ml živočišné a 250ml rostlinné šlehačky ušlehat s jednou lžící rozpustné kávy Emotikona grin nastříkat dovnitř. No a povrch se namočí v kávové polevě - trochu Rumu,trochu vody,opět trochu rozpustné kávy a cukr moučka...dělala jsem od oka tak nevím poměry Emotikona grinPůlku jsem udělala s polevou druhou jen ocukrovala Emotikona smile

Labutě z odpalovaného těsta

stejné těsto jako na věnečky (recept níže) jen s přidáním kakaa a s čoko pudinkem a šlehačkou :-)

těsto - 525g hladké mouky,3 žloutky,300g másla, 150g moučkového cukru,3 lžíce bílého jogurtu (neměla jsem ,tak jsem dala kefír) 1 prdopeč a špetka soli. Těsto uhňácáme klasicky tlapkama,rozdělíme napůl a vyválíme dvě obdélníkové p

Makové řezy s polevou

receptík od Leničky z www.mamincinyrecepty.cz

 

Makové řezy s polevou Emotikona smile 
linecké těsto - 525g hladké mouky,3 žloutky,300g másla, 150g moučkového cukru,3 lžíce bílého jogurtu (neměla jsem ,tak jsem dala kefír) 1 prdopeč a špetka soli. Těsto uhňácáme klasicky tlapkama,rozdělíme napůl a vyválíme dvě obdélníkové placky na velikost plechu.hlubšího) 
Makové těsto - 300g mletého máku,375g moučkového cukru, 225g hrubé mouky, 3 žloutky,75g změklého másla,300ml mléka a 6 bílků. cukr,máslo a žloutky s trochou mléka ušleháme v míse do pěny,postupně prisypáváme mák a přilíváme mléko. Nakonec do hmoty opatrně zamícháme našlehané bílky. 
na plech dáme na pečícím papíru rozválenou spodní placku lineckého těsta,kterou pomažeme švestkovými povidly. Husté trošku naředíme Rumem,musí se roztírat lehce aby se nepotrhala placka,ale zas nesmí úplně téct Emotikona grin na povidla naneseme makovou náplň a přiklopíme druhou plackou. Upečeme dorůžova...v receptu bylo 35 minut na 180 ale to je relativní...každému peče trouba jinak a určitě jsem pekla dýl...chce to hlídat Emotikona smile na vychladlý nalejeme polevu z jednoho většího citronu,cca 400g moučkového cukru a 5 lžic horkého mléka. Opět...poleva musí být hustá,ale ještě pořád tekutá. Řezy jsou hodně trvanlivé,pokud se nezblajznou hned,vydrží i týden 

Mufíci ala hortenzie

Trošku hraní...

jen tak....

 

Kokosové řezy

Těsto - 8 vajec, 400g cukr moučka, 400g polohrubá mouka, 1 prášek do pečiva ,200ml oleje,200ml mléka,4PL Rum. Polovinu těsta obarvíme kakaem, nalejeme na plech a dáme na chvilku do trouby k zapečení,aby se nám na povrchu udělala trošku jakoby kůrka. Mezitím si  umícháme kokosovou náplň - do kastrolku nalijeme 1l mléka,150g cukru (podle chuti), 80g polohrubé mouky-uvaříme kaši,do které pak zamícháme 200g strouhaného kokosu. Tuto kaši nalijeme,nebo natřeme na lehce upečeny tmavý piškot a na kaši dolejeme zbytek světlého těsta. Upečeme...zkoušíme klasicky špejlí. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou .

Krucánky a kaňouři

aneb...první pokus o malovanou roládu...ne moc zdařilý cheeky

Když se peče...tak se peče...

   

Řezy s kaštanovým pyré

Malinko poupravený recept od Lenky z www.mamincinyrecepty.cz

Na piškotové těsto...ušleháme 6 bílků,postupně zašleháme 240g cukru krupice,6 lžic oleje a po jednom 6 žloutků. pak vmícháme 240g hladké mouky s polovinou prášku do pečiva a kakaem na obarvení. Upečený plát potřeme krémem z 100g másla,1 kostky (250g) rozmraženého kaštanového pyré,hustšího pudinku (250ml mléka a 1 vanilkový pud.prášek)cukru moučka podle chuti a protože se mi to zdálo moc tuhé přidala jsem ještě trochu šlehačky a znovu ušlehala. Na krém z pyré natřeme ušlehané dvě šlehačky (2x250ml)

 

Medovník

Tak jsem se taky konečně dostala k medovníku...spíš k jeho přidání sem)). Receptů je spousta takže ten můj...opsaný někde na netu...budeme potřebovat: 450g hladké mouky,6 lžic medu,jedno vejce,180g moučkového cukru,180g másla nebo Hery, 1 a půl lžičky jedlé sody, 4 lžíce sladké smetany, kdo chce těsto tmavší,přidá trošku kakaa. Do většího hrnce si dáme vařit vodu a do ní vložíme buď mísu nebo další hrnec,ve kterém budeme připravovat těsto. První rozehřejeme tuk,přidáme smetanu,vejce,kakao,cukr,sodu,med...je jedno v jakém pořadí. Do zahřátého a rozpuštěného postupně zašleháváme mouku ...chvíli nad parou šleháme,nebo jen tak metlou mícháme celý obsah. Těsto se může zdát tekuté.ale jak bude chladnout,bude i tuhnout. Doporučuju z něj začít vyvalovat placky až když je úplně studené...to se pak nelepí ani na váleček a nemusí se podsypávat. Z tohoto množství se mi povedlo 6 placek o průměru 24. Vyvalujeme každou placku zvlášť přímo na pečícim papíru. Vykrojime misou nebo já použila dno od dortové formy a rádýlkem ořízla zbytek. Takto vytvoříme všechny placky najednou a zbytek těsta už jen vyválíme na placku a také upečeme. Pečení jde velmi rychle,takže čekáme na každou placku u trouby...nekrafeme se sousedkou ani neodbíháme seřvat zlobivé děti))). Po upečení necháme placky vystydnout. Mezitím si připravíme sirup na potření placek a krém. Na sirup asi tak dvě deci rumu,deci vody a osladit podle chuti. Krém..ušleháme jedno Salko karamel s jedním máslem a hrstí nastrouhaných oříšků. První placku potřeme jen zvrchu sirupem,poté krémem. Druhou placku potřeme už i zespoda,plácneme na první placku s krémem a natřeme i zvrchu. Tak postupujeme až k šesté placce,kterou tentokrát potřeme sirupem jen zespodu. Musí nám zůstat trochu krému na pomazání celého tohoto díla tak na to nezapomenooooout)) . No a na posypání smícháme nastrouhaný ten kousek upečeného těsta co nám zbyl a zase přidáme nastrouhané oříšky)) Hotovka.

Dortik s Galaretkou

Galaretka je vlastně obyčejná želatina která se dá koupit i u nás pod jiným názvem (dortové želé). Je jiná pouze v tom,že je jakoby tvrdší...přirovnala bych to k cukrářskému želé co má na sáčku napsáno extra silné. Dále má výhodu,že se nemusí vařit,ani rozmíchávat ve šťávě z kompotu,protože už je sama ochucená. Chutí i barev je nepřeberné množství. Koupit u nás v Česku se dá na www.galaretka.cz nebo kdo jezdí do Polska,nebo tam má známé jako já...tak tam. Prý jí občas mají v Lidlu,ale zatím jsem neviděla. Možná v nějakém větším Lidlu v Praze nebo Brně. Jinak dortík samotný je pouze piškotový korpus ze tří vajec (forma průměr 24),pomazaný meruňkovou marmeládou,na ní vrstva z jednoho tvarohu ušlehaného s cukrem a jednou šlehačkou,pokladené nakrájenou kompotovanou broskví a zalité Galaretkou. V návodu je rozmíchat Galaretku v 500ml horké vody (dala jsem 400ml aby to bylo tužší pro jistotu), ne vařící, asi tak 85 stupňů bych to viděla...nechat vychladit a než začne úplně tuhnout,tak nalít na broskve.

Pár zákusků...

 

Mufíci 

 

 

Rolády a punčáček...

 

Roláda s jogurtovou šlehačkou

 

Takové menší větší pečení...

   

Hraběnčiny řezy 

Receptů samozřejmě koluje po netu spostu,ale co bych hledala jinde,když mám své oblíbené a osvědčené stránky www.mamincinyrecepty.cz Takže Lení jistě dovolí .
 
těsto: 600 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 220 g moučkového cukru, 380 g tuku (máslo nebo hera), 5 žloutků
dále: cca 800 g jablek, 1 vanilkový pudinkový prášek, skořicový cukr, 100 g čokolády, 5 bílků, 2-3 lžíce moučkového cukru
 
Vypracujeme vláčné těsto...trochu mi to připomínalo mastnější linecké...oddělíme jednu třetinu asi taaaaak...a dáme v sáčku do mrazáku. Zbylé dvě třetiny rozválime na plech,navršíme nastrouhaná jablka,posypeme skořicovým cukrem,možno přisladit víc pokud jsou jablka kyselejší. Nasrouháme čokoládu a na povrch jablíčkové náplně rozetřeme ušlehaný sníh z pěti bílků a trošky cukru. Na to celé nastrouháme na hrubém struhadle zbytek těsta z mrazáku. Dáme péct do růžova.
 
  
 
 

Pididortíky

 
 
 

 

 

Karamelové řezy

Tenhle recept jsem kdysi dávno vyštrachala někde na netu,bol napísaný po slovensky...tak se omlouvám,že neuvedu autora.Potřebujeme na těsto 5 celých vajec, 250g polohrubé mouky, 2 dcl vlažné vody, 200g cukru krupice,100g strouhaných ořechů a jeden prdopeč. Celá vejce ušleháme s cukrem a vodou do husté,ale tekoucí pěny a zašleháme po trochách mouku s prdopečem a ořechy. Upečeme. Na vychladlý korpus namažeme krém ze tří pudinku (Karamelových) uvařených v 1l mléka s cukrem podle chuti a zašlehaným jednim máslem (250g). Hustě posypeme sekanými ořechy a dáme do lednice ztuhnout 
 
  
 

Pudinkové Be Be řezy

Uloupený recept od Leničky...www.mamincinyrecepty.cz
 
Budeme potřebovat dva balíčky světlých a dva balíčky tmavých Be be sušenek,litr mléka,tři čokoládové pudinky,1smetanu ke šlehání 250ml,dvě zakysané smetany 200ml nebo jednu velkou,čokoládu na vaření...třeba.... a cukr.
Dno hlubšího plechu vyskládáme světlými sušenkami,na ně opatrně nalijeme a rozetřeme ještě horký pudink z mléka a tří prášků. Je dobré lít fakt hned horký,protože tuhý by nam rozjížděl při mazaní ty sušenky a navíc se rychleji vsákne a zkrátí se doba čekání na uležení. Lenička má napsánoo do druhého dne,ale stačilo už tak zhruba po pěti hodinách. Na pudink dáme vrstvu tmavých sušenek a na ně vrstvu ušlehané šlehačky s dvěma zakysanými smetanami. Povrch postrouháme čokoládou. Nastrouhala jsem tam ještě nějaké tmavé Be be sušenky...zbylo jich dost. Takže taky podle velikosti formy a kdo by to nechtěl barevně kombinované...stačí uplně balíčky Bebe sušenek jen tři.
 
  
 

Čokoládová roláda

   

 

Rolády 

 
 

Citronové řezy 

No popravdě to měla být roláda,protože jsem chtěla vyzkoušet novou příchut ztužovače do šlehačky Zeesan citron,ale jestli to bylo vajíčkama nebo čím...piškot prostě hodně vyskočil a při rolování by se lámal. Tak jsem ho jen rozkrojila na 4 pásy,popatlala marmeládou a citronovou šlehačkou a účel to splnilo taky
  
 

 Čokobanánový dort

Asi by tenhle dort měl být ve své kategorii,ale je jen takový obyčejny,původné to mělo být na celý plech,ale nakonec jsem piškot upekla jen v dortovce. Tááákže kakaový piškot s pařížskou šlehačkou.sem tam kousky banánu a polité čokoládou.
  
 

Jahodový nepečený dortík 

Ušleháme do tuha 1/2l smetany a vešleháme dvě pomazánková másla.. Pozor...ne pomazánkový krém to je něco jiného. Dno dortovky vyložíme dětskými piškoty,pocákáme něžně jahodovým sirupem a dáme vrstvu kému. Poklademe jahodami a stěrkou jakoby uhladíme a zatlačíme do krému. Opakujeme vrstvy a zdobíme šlehačkou a jahodami. Necháme do druhého dne uležet v chladničce.
  
 
 

Lehká hrušková roláda 

6 vajec,150g cukru krupice,100g hladké mouky,4 lžíce kakaa (kdo nechce roládu tmavou vynechá kakao,ale místo toho doplní 3lžíce mouky). Bílky ušleháme se špetičkou soli do tuha a postupně zašleháváme po kednom žloutky. Mouku a kakao jen lehce vmícháme. Nalijeme na pečící papír a upečeme-kontrolujeme. Tahle roláda se může rolovat až za studena takže odpadá překládání pečících papírů nebo rolování do vlhké utěrky. Pomažeme jakoukoli náplní...mě přišel balík od rybičky,takže jsem vyzkoušela novou příchuť zeesan hruška.
  
 

A další pidi zákusky.... 

   
 

Tiramisu z pomazánkového másla 

Tenhle recept už po internetu koluje pěknou řádku let,ani nevím,kde jsem si ho opsala,takže se tímto omlouvám a pokud ho někdo považuje za vlastní,ráda uvedu zdroj,když mi napíše . Takže dvě pomazánková másla bez příchutě (osvědčilo se mi máslo PILOS z Lidlu,není skoro vůbec slané) dvě smetany ke šlehání,moučkový cukr podle chuti,piškoty,uvařenou černou kávu a Amareto. Na posypání granko. smetany ušleháme a postupně zašleháme máslo plus cukr. Kávu smícháme s Amaretem a namáčíme piškoty.klademe do formy...pak vrstva krému,piškoty,krém atd... az do vyčerpání kuchařky i surovin
   

Pidi dortíky 

Opět zákusky zvané Semifreda...tentokrát s jahodovým Zeesanem a s jahůdkou a s banánovým s kiwi a třesničkou
    

Linecký koláč s tvarohem 

Na těsto 500g polohrubé mouky, špetka soli, 250g másla, 100g cukru moučky, 2 vanilkové cukry, 2 vejce. Uhňácáme těstíško,kterým vyložíme pekáč,na něj rozetřeme náplň z tvarohu (2vanilkové cukry,1 vejce a dvě kostky tvarohu) můžeme přidat ovoce podle sezony nebo chuti. Lépe by určitě vypadal s mřížkou,nebo nějak úchvatně ozdoben,ale vzhledem k tomu,že zmizí závratnou rychlosti ...nemá cenu se s tím dělat
   

Pudinkové řezy 

Tenhle recept zná už taky asi každý a co pekařinka,tak vždy nějaká úprava. Takže takhle tuhle dobrotu vytvářím já . 300g polohrubé mouky,200g cukru krystal,4 celá vejce,1 prdop,trochu kakaa na obarvení,100ml oleje,100ml horké vody-vše metličkou smícháme dohromady a nalijeme na plech. Vymazaný vysypaný nebo s pečícím papírem. Na to nalijeme horký pudink připravený podle receptu z množství--na 1l mléka 3 vanilkové pudinky. Dáme upéct do trouby a ještě horké polijeme kysanou smetanou s rozmíchaným vanilkovým cukrem (dávám velký kelímek cca 400g) Povrch posypeme kakaem,grankem nebo skořicí...co kdo rád...necháme vychladnout. protože ledově studený je prostě néééééééééj
   

Malinové dortíky s třešinkou

Všechny tyhle prťavý minidezerty se jmenují Semifreda...tady je použitý kakaový korpus a navrch malinová šlehačka . Nugátový krém a koktejlová třešinka.
   

Pruhovaná roláda s broskvemi

No rádoby pruhovaná...kapánek se mi těsto roztékalo,takže pruhy nejsou pravidelné. Taková spíš zebra.  Potřebujeme na těsto...5 vajec,120g krupicového cukru,80g hladké mouky,1 prdop, 2 lžíce kakaa. Na náplň 250g másla,150g moučkového cukru,150g měkkého tvarohu,3 půlky broskví (kompot) Z bílků ušleháme pevný sníh,postupně po jednom zašleháme žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku s prdopem. Tady jsem udělala tu chybu,že jsem taky zašlehala a těsto zřídlo a spadlo. Takže opravdu jen vmíchat! Jako bych to neznala z jinýho pečení...to je tak,když někdo dodržuje přesně postup  Těsto rozdělíme na půl. Jednu část necháme světlou a do druhe zamícháme kakao. Naplníme sáčky a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme diagonálně (šikmo...u nás se říká hejčmo )  těsně vedle sebe vždy prožek tmavého a proužek světlého těsta. Pečeme při 180 stupních asi 15 minut. Kontrolovat! Každá trouba peče jinak. Upečený korpus stáhneme na papíru z plechu,položíme na něj další papír,obrátíme nahoru papírem na kterém se to peklo a opatrně stáhneme. Zarolujeme a po vychladnutí naplníme krémem z tvarohu a másla s kousky broskví... zdroj časopis Tina Jarní radosti
   

Řezy Míša

Plát kakaového piškotu s tvarohovým krémem,politý čokoládovou polevou. Krém - dva měkké tvarohy ušlehat s jedním máslem a jednou ušlehanou šlehačkou. Osladit podle chuti.
  

Jogurtové dortíky

Prozměnu kakaový piškot se šlehačkovým krémem s příchutí zeesan jogurt
   

Bábovka trochu jinak

Obyčejná hrnková bábovka dvakrát proříznutá,naplněná marmeládou z černého rybízu a šlehačkou.Posypaná kokosem a ozdobená alginátovým želé
   

Pomerančové dortíky

Světlý piškotový korpus pomazaný šlehačkovým krémem s příchutí zeesan pomeranč.
   

Nuttelové kostky

Obyčejný světlý piškot ze šesti vajec na plech. Pomazaný nuttelovým krémem(Nuttela + máslo) a po ztuhnutí nakrájený na kostky a ozdobený šlehačkou a třeba oříškem.
   

Ořechovo čokoládové

Světlý piškot  s lískooříškovým a čokoládovým krémem...ještě nerozřezané,aby se to cestou neposunovalo...dcerunce do práce na rozloučenou s pololetní praxí
   

Vánoční muffiny

1/2hrnku cukru krupice,1 hrnek polohrubé mouky,čtvrt hrnku oleje,čtvrt hrnku horké vody,2 vejce,1/2 prášku do perníku,trošku nasekaných oříšků,ždibec hrozinek. Vše smícháme a naplníme papírové košíčky tak do poloviny. Tato dávka je na jeden muffinový plech (12ks) Upečené poléváme rumovou polevou (rum + moučový cukr) a sypeme třeba oříšky,čokoládou...já si nedávno v cukrářském krámku v Nýřanech u Plzně koupila tyhle hlavičky sněhuláčků,tak jsem jim jen přidala tělíčko z icingu a paráda je na světě
   

 Tvarohový tunel s banánem

Těsto-4vejce,4 lžíce cukru moučka vyšleháme do pěny,vmícháme 4 lžíce polohrubé mouky,3 lžíce kakaa. Náplň- 150g másla,250g měkkého tvarohu,trošku rumu,banán.Těsto upečeme na plechu s pečícím papírem. Peče se rychle,protože je tenké jako na roládu,takže radši od trouby ani neodcházejte! Po vychladnutí opatrně sloupneme pečící papír. Formu na srnčí hřbet ( v tomto případě tu nejmenší asi 24cm) vyložíme potravinovou folií a vložíme plát piškotu. Nezapomeneme si nechat pruh na přikrytí,terý ukrojíme zvlášť. Prohlubeň ve formě vyplníme do poloviny krémem,po celé délce položíme banán a přikrejeme druhou částí krému a přiklopíme vrchním plátem piškotu. Zatížíme lehce třeba prkýnkem a dáme aspoň tak na 4 hodinky ztuhnout do lednice. Dělala jsem tunel jako rychlovku,takže jen obyčejný,ale pro slavnostní příležitost můžeme polít čokoládou a ozdobit šlehačkou.
   

Lesní řezy

Teď před Vánoci nezbýva moc času na normální pečení,takže jen taková rychlovka,aby rodinka nestrádala . Světlý piškot,na něm vrstva rozmačkaných borůvek z mrazáku s cukrem a kupa šlehačky. Sem tam pocákané taky borůvkovým protlakem...a chutě jsou ukojeny
   

Ovocné řezy

Světlý piškotový korpus,vrstva rostlinné šlehačky s jogurtovým Zeesanem a jakékoli kompotováné nebo čerstvé ovoce. Tady jsem použila kompotované hrušky a rybíz ala brusinky. Polité želatinou.
   

BE-BE řezy v růžovém

Klasické řezy s Be be sušenkami,jen tentokrát s jahodovým pudingovým krémem,místo obvyklého světlého vanilkového.Upečeme na hlubokém plechu světlý korpus asi ze 4-5 vajec. Na každé vejce počítáme 40g hladké mouky,40g cukru krystal nebo krupice a 1 polévková lžíce oleje. Trošku prášku do pečiva. Na piškot namažeme krém z pudingu- 1/2l mléka,2 jakékoli pudingy,cukr podle chuti. Uvařit a vyšlehat s asi tak 100g másla. Puding pokryjeme sušenkami Be be a polijeme čokoládovou polevou. Necháme uležet do druhého dne,aby sušenky změkly.
   

Ananasové trojhránky

Taková malá obměna střechy z Be be sušenek. Takže dva balíčky sušenek,1 malá plechovka ananasu,50g jogurtového ztužovače Lilly,125g mléka,150g rostlinné šlehačky,čokoládová poleva.Baliček sušenek vyskládat do tří řad,pomazat jogurtovým krémem připraveným podle návodu,na ně položit druhou vrstvu sušenek,nanést zbytek krému s kostičkami ananasu. Pomocí alobalu nebo folie ,,složit,, do střechy a nechat v chladu ztuhnout tak dvě hodinky. Potřít čokoládovou polevou,popřípadě třeba posypat oříšky nebo kokosem. Nechat ULEŽET do druhého dne. To znamená nejlépe někam zamknout,aby k tomu nemohla rodina
   

Malinové řezy

Dneska dorazil balík s cukrářskými surovinami,takže honem honem na rychlo vyzkoušet . Kakaový korpus pomazaný rostlinou šlehačkou s malinovým stužovačem Lily...chutově jedinečná záležitost! Posypáno čokoládou. Tyo suroviny jako Lily,Creamfix ,Zeesan lze koupit pouze na internetu ve specialních prodejnách pro cukráře,a nebo nově u šikovné cukrářky v mini e-shopu http://obchod.urybicky.cz
   

Čoko řez

Ořechový piškot na hluboký plech,rozříznutý na tři pásy a spojený čokoládovým krémem. Obsypaný vlašskými oříšky. Zdobení podle chuti. Tady jsou použité oříšky v čokoládě
   

Banánový sen

Piškotový korpus stejný jako na předchozí Broskvové dortíky. Pomazaný banánovým pudingem (0,75l mléka+2banánové pudingy+ do vychladlého lehce vmíchat 1 ušlehanou šlehačku) Ozdobený banánem a čokoládou
   

Broskvové dortíky

Těsto-na velký hluboký plech-6 vajec,240g cukru krupice,240g hladké mouky,6 lžic oleje. Ušleháme sníh z bílků a cukru,po jednom zašleháváme žloutky,pak olej a nakonec mouku. Plech vyložíme pečícím papírem-nebo vysypeme moukou a pečeme dorůžova. Připravíme si krém (náplň)- velký kelímek broskvového jogurtu + želatinový ztužovač Dr.Oetker (postupujem podle návodu na sáčku).Ještě neztuhlé nalijeme na piškot. neděste se...je to poněkud tekuté,ale v lednici to tak za dvě hoďky ztuhne. Poté vykrájíme kolečka,nebo i kostky kdo chce. Potřeme boky mírně šlehačkou a obalíme nebo spíš obsypeme je ořechovým krokantem (na pánvi rozpustíme cukr krystal a přidáme oprážené a nasekané lískové oříšky a kousek másla,rozetřeme na pečící papír a ztuhlé a vychladlé rozdrtíme válečkem nebo paličkou na maso na drobečky) Navrch ozdobíme půlkou okapané broskve a zbytkem šlehačky,pocákáme čokoládou.
   

Méďové

Piškotové těsto...nic vic. Jen jsem zkoušela novou formu . Propříště koukám...méně vysypat moukou
   

Jablečný nepečený

Asi tak 6 středních jablek - oloupeme a nakrájíme. Dáme dusit společně s trochou vody,jen aby jablka neležela nasucho v hrnci - pustí šťávu. Když změknou,přilejeme 4-5dcl mléka,vsypeme 2 vanilkové pudingy a vaříme do zhoustnutí. Teprve AŽ PAK přidáme cukr podle chuti. Jinak by se nám směs připalovala. Do jakékoli formy poskládáme vrstvu piškotů,na ně polovinu ještě horké ovocné kaše,další vrstvu piškotů,pak jablek a poslední zase piškoty. Necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. Můžeme kombinovat ruzné druhy ovoce podle sezóny. Vynikající je třeba s jahodami- v tom případě dávám puding jahodový. S ananasem- ananasový atd....jako vždy se fantazii meze nekladou  Zdobíme šlehačkou
  

Košíčky s ovocem

Na těsto - 2 a 1/2 hrnku hladké mouky,3/4 hrnku moučkového cukru,250g Hery,1žloutek a citronovou kůru. Vše smícháme a těsto dáme tak na hodinku odpočinout do lednice. Pak vyválíme asi 5mm plát a vykrajujeme kolečka,která dáváme do vymazaných formiček na košíčky. Jen lehce přimáčkneme okraje,zbytek těsta se dovytvaruje teplem sám. Jakmile kraje košíčku zrůžoví,vytáhneme a ještě teplé vyklápíme. Plníme pudingem a šlehačkou,ozdobíme ovocem. Pro větší trvanlivost můžeme polít želatinou,ale u nás je to zbytečné  Druhý den už není ani drobek. Z této dávky je asi tak 40 košíčků o průměru 56
  

Větrníky

Do hrnce dáme vařit 1/2l vody,v ní rozpustíme 130g tuku (třeba Hery) a špetku soli. Až se tuk rozpustí,vmícháme 300g hladké mouky a mícháme až vznikne těsto,které nám v hrnci udělá takovou jakoby kouli a nelepí se. Necháme částečně vychladit a zašleháváme jedno po druhém 7 celých vajec. Lze použít i robot,ale ta vejce přidávat opravdu po jednom. Pak těsto naplníme do sáčku (plátěný je lepší) s širší hvězdicovou zdobicí špičkou. Střikáme na plech kolečka tak asi 5cm v průměru - dvě vrstvy na sebe. Pečeme dokud nezrůžoví. Vychladlé prořízneme a plníme. Ja používám normální vanilkový puding (0,7l mléka + 2 vanilkové pudingy + cukr + do vychladlé kaše zašlehat půlku másla + rum) a ještě navrch rostlinou šlehačku buď z prášku (Dr.Oetker) nebo tekutou (Hole) Přiklopíme a vršek polejeme rumovou polevou (Rum + moučkový cukr)
  

Punčové řezy

Těsto - 10 vajec, 5 hrnků polohrubé mouky, 2 a 1/2 hrnku cukru krupice,nebo krystal, 2 prášky do pečiva, 1 a 1/2hrnku oleje (dávám zásadně slunečnicový,ten levný rostlinný mi páchne po rybách nebo po čem  ) a 1 a 1/2 hrnku horké vody. Vše smícham buď v míse,nebo kdo má velkou mísu u robotu...lze použít. Já napřed zamíchám ručně a pak chvíli vyšlehám elektrickými metlami. Těsto rozdělit na tři,pokud možno stejné díly. Jeden díl necháme žlutý,druhý přibarvíme kakaem a třetí červeným potravinářským barvivem. Jste holky šikovný,tak to určitě zvládnete . Upečeme z každého placku. Připravíme si 200ml Rumu,200ml vody a jednu sklenici rybízové marmelády. Celkem ale budeme potřebovat asi tak 2. Tu druhou na promazáni piškotových plátů. Rum s vodou a marmeládou svaříme v kastrolku,jen tak nechat přejít varem,můžeme přidat pár kapek punčového aroma. Také rozdělíme na tři díly.Každý plát pořádně pokropíme dílem připraveného sirupu. Nejdříve kakaový,pokropíme,na něj červený...pokropíme a totéž uděláme se světlým. Každý další plát kropíme,až když ho máme položený na předešlém. Vlhký by se nám trhal a nešel by přenést. Jo ještě jsem zapomněla,že pláty mezi sebou promažu marmeládou. No a máme skoro hotovo. Nařežeme asi tak zhruba na tři pásy a každý polejeme zvrchu i z boků cukrovou polevou (cukr moučka,bílek, rum, citronová šťáva,trochu Solamylu.) Komu by se to zdálo moc,může udělat z třetinového množství jen jeden plát a ten seskládat na sebe v jeden pás. Akorát ho holt nebude mít barevný    
 

Be be řezy 

Dva balíčky Bebe sušenek. Použila jsem jeden tmavý a jeden světlý. Krém - 1/2 l mléka,dva pudingy...jaké kdo chce,podle toho bude mít vysledný krém chut. Sladím až úplně nakonec,kdyz je puding vařený. Můj laický názor je,že ten cukr karamelizuje a tudíž se puding připaluje. Proto ho tam tedy zamíchám až pak. Do vychladlé kaše zašlehám 1 máslo a rum. Tenhle krém považuju za univerzálni a používam ho u větsiny mých výtvorů. V různých obměnách. Krémem spojím vždy jednu světlou a jednu tmavou sušenku. Nechám pořádně do druhého dne ztuhnout a uležet v lednici. Pak poleju čokoládovou polevou a po ztuhnutí krajím šikmým řezem...ale myslím,že tuhle dobrotu znáte všichni
  
 

Tribitka
1 vejce, 100 g ml. cukru, 1 dl oleje, 1/4 l mléka, 2 lžičky kakaa, 1 prášek do pečiva, 300 g hl. mouky. Vymícháme těsto, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Potřeme pudingovou náplní ( uvaříme pudink ze 2 van. prášků, 1/2 l mléka a 2 van. cukrů, necháme vychladnout a zamícháme do utřeného másla - 150 g a 100 g ml. cukru), poklademe sušenkami Be-Be, na ně natřeme karamelový krém (Salko uvaříme v plechovce den předem. Vyšleháme 1 máslo a vmícháme Salko) a pocákáme čokoládou. Krájíme druhý den, až sušenky změknou.

 

 

Eskymo řezy

Těsto:2 hrnky hladké mouky,1 hrnek krupice,1 prášek do pečiva,1 vanilín,2 vejce,1 hrnek mléka,1/2 hrnku oleje,kakao.

Krém: 400-500 ml mléka,2 kokosové pudinky, 125 g másla, cukr dle chuti,1 zakysaná smetana. Suroviny na těsto všechny smícháme a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.Dáme péct.Uvaříme si hustý pudink,který necháme vychladit a mezitím si vyšleháme máslo s cukrem.Do másla zašleháváme po lžících pudink a zakysanou smetanu.Krém natřeme na korpus,pocákáme polevou a dáme ztuhnout. Já navrch ozdobila ovocem místo pocákaní  
 
 
 

Roláda

Univerzální piškotové těsto,které používám na rolády,ale i některé řezy,zákusky a menší dortíky. 5 lžic pískového cukru,5 vajec, 5 lžic polohrubé mouky,1 vanilkový cukr,1/2 prášku do pečiva. Vejce,cukry vyšleháme mixérem do husté pěny a pak pomalu zamícháváme vařečkou mouku s práškem do pečiva.V téhle roládě je krém z mražených malin. (klasický pudingový krém plus rozmixované maliny)
 
   
 

Mandarinkové řezy

Univerzální piškotové těsto a univerzální pudingový krém . Do krému vmíchat nasekané mandarinky.
 

 

 

Ananasový mls

Piškotový světlý korpus ( klasický postup,jen jsem tam zamichala rozmixovaný ananas z kompotu)  poklademe piškoty namočenými v ananasové šťávě s trochou rumu. Krém - 1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1 vanilkový hotový puding i se šlehačkou,trošku cukru,rum a želatinový ztužovaž do šlehačky od Dr. Oetkera. Přísady smíchat a vmichat do ztužovače připraveného podle návodu. Natřít na korpus s piškoty,nechat ztuhnout alespoň dvě hodiny a ozdobit.
 
 
 

Ořechové řezy

originalni název zni Nebe v hubě a okoukala jsem ho na úžasné stránce paní Lenky -  mamincinyrecepty.cz
 

Těsto - 500g hladké mouky,200g Hery,200g cukru moučka,2lžíce medu,2lžíce mléka,2 lžičky sody,2 vejce. Ze všech přísad zpracujeme těsto a rozdělime na dvě části. Připravíme si dva plechy a na každý vyválíme jednu placku. Jednu můžeme dát hned péct. Asi tak 12 minut do zlatohnědé barvy. Na druhou si ještě před upečením přichystáme směs - 120g másla,80g cukru krupice,3lžíce medu. Rozehřejeme na pánvi nebo v kastrolku,necháme vzkypět a vmícháme asi tak 300g hrubě nasekaných ořechů. Necháme ořechy prohřát a rychle (opravdu rychle,protože to tuhne) rozetřeme na druhou ještě neupečenou placku a dáme péct. Pak první placku,která bude vespod hojně pokapeme rumem pomažeme krémem a přiklopíme druhou horni placku s ořechy. Krém - 3dcl mléka,2lžíce hladké mouky,2lžíce Solamylu, Vanilkový a normální cukr podle chuti. Uvaříme hustou kaši,do které po vychladnutí zašleháme 250g másla,rum a štávu z půlky citronu. Podle paní Lenky jsou obě placky po upečeni tvrdé a moučník se má jíst až tak za 2-3 dny,kdy se uleží. Mě se ale nějak záhadně povedlo upéct placky normálně měkké,takže ten moučník byl poživatelný hned a to velmi....opravdové nebe v hubě

 
 
 

 

Růžový dortík

Tak tenhle dortíik vznikl úplnou náhodou,takzvaně ,,z toho,co dům dal,,.Ale docela se vyvedl a vzhledem k tomu,jak rychle zmizel,tak asi i chutnal . Upekla jsem světlý piškot na hlubokém pekáči,pomazala jahodovým krémem ( 2 jahodové pudingy,1/2l mléka,1 máslo,cukr) na to jsem namazala vrstvu rostlinné šlehačky z prášku spolu se ztužovačem (obojí Dr Oetker,připraveno dle návodu) a jestě poslední vrstvu tvoří rozmíchaná jahodová marmeláda s vodou celkem tak 4dcl s jedním vanilkovým pudingem (došlo mi dortové želé) Ten jakoby jahodový puding z marmelady jsem na dort lila ještě teplý,takže se poněkud smíchal s vrstvou šlehačky pod ním,ale myslim,ze to utvořilo docela hezký melir. A už stačí jen ozdobit a zase si smlsnout. Dobrou chuť
 

  

Čoko zákusek

Popravdě tenhle dortík se moc nepovedl  neztuhla mi nějak náplň,vytékala...ne,že by nebyl chuťově dobrý...to naopak. Zmizel dřív,než jsem ho stihla pořádně nazdobit. Ale co už...i neúspěch je třeba ukázat. Takže jsem upekla piškotový korpus v polokulaté skleněné misce,jen malý,ze tří vajec. Po vychladnutí prořízla,malinko vydlabala,do jamky nalila čoko krém (asi tak...100g Omegy,rozpustit,přidat kakao 50g a moučkový cukr 100g, vše ve vodní lazni a voda nesmí vařit!. Pak vmíchat sušené mleko 2PL a 2PL Solamylu...asi tak,dělám vše od oka). Přiklopila spodní čast korpusu a celý polila zbytkem čoko krému. Lze totiž použít i jako poleva,která ale nemá klasické vlastnosti čokolady...je taková jako želatinová. A to je vše...dát vychladit a ozdobit.